- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Од кад змије гмижу планетом: Неке су биле дуге као аутобус

CC0 / / Змија
Змија - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Змије су одувек окупирале људску машту. Њихово дуго невероватно флексибилно и моћно тело, застрашујућа репутација и велики број врста — више од 3.400 живих — чине их једном од најпрепознатљивијих група живих кичмењака. Ипак, мало се зна о томе како, где и када су се појавиле модерне змије.
Научници су дуго сматрали да су најстарије познате змије живеле у праисторији, тачније у плеистоцену, пре између 66 милиона до 56 милиона година, пише Национална географија.
Међутим, недавне студије су доказале да су змије гмизале планетом и пре 66 милиона година. Најновије откриће каже да је најстарија позната врста змија живела пре 167 милиона година и да су змије у то време имале неки облик удова.

Eophis underwoodi

Многи научници сматрају да је Eophis underwoodi је најстарија позната змија. Ова мала четвороножна змија живела је током батонске фазе средње јуре, пре 167 милиона година. Њени остаци пронађени су у једном каменолому јужној Енглеској.

Гигантопис

Пре открића остатака титанобое, змија гигантопис је важила за најстрашнију од свих. Дуга око 10 метара и тешка око пола тоне, ова џиновска змија живела је у северној Африци, у мору Паратетис, пре око 40 милиона година. Сматра се да је некада ловила огромне сисара.

Португалопис лигнитес

Португалопис лигнитес је била „већа верзија“ змије Eophis underwoodi, „кажу“ њени фосилни остаци откривени у наслагама угља у Португалу.

Парвираптор

Још једна древна четвороножна змија, парвираптор је живела у Енглеској пре 145-140 милиона година током периода ране креде. Њени остаци се налазе у мочварним приобалним подручјима у западним деловима Европе.

Динилисија

Успели у шумама Јужне Америке, Динилисије су живеле 10 милиона година пре него што је чувени тираносаурус рекс лутао земљама Северне Америке. Ова древна змија је са своја три метра од врха главе до репа, према стандардима праисторије, умерене величине. Остаци њене лобање указују на то да је ова змија некада била агресиван тип ловаца.

Diablophis gilmorei

Diablophis gilmorei је северноамеричка врста древне змије пронађене у Колораду. Живела је током периода касне јуре, пре око 155 милиона година. Претпоставља се да је и она живела у мочварним и приобалним подручјима.

Титанобоа

Најпознатија, најстрашнија и највећа змија у историји, 60 милиона година стара Титанобоа. Њени остаци су откривени у џунглама Јужне Америке и сматра се да су тешки тону и дугачки више од 15 метара, што је отприлике дужина аутобуса.
Свој плен је вребала, ловила и стезала до смрти. Многи научници сматрају да је титанобоа једно од најстрашнијих праисторијских створења која су икада живела.
Змија - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како је астероид који је убио диносаурусе уступио место змијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала