- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Огромна подземна мрежа: Кина завршава главну структуру свог детектора неутрина

CC0 / / Сателитска технологија
Сателитска технологија - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Кина је постигла велики напредак у изградњи свог детектора неутрина следеће генерације, „Jiangmen Underground Neutrino Observatory“ (ЈУНО), са завршетком главне структуре детектора, око 700 метара испод земље у граду Ђангмен, у јужној кинеској провинцији Гуангдунг.
Главна структура, огромна сферична мрежа од нерђајућег челика, највећа до сада у Кини, подржаће језгро конструкције ЈУНО, сферног детектора високог 13 спратова који ће бити покривен са 20.000 фото-мултипликаторских цеви од 50,8 цм и напуњен са 20.000 тона специјалне течности. Цела структура је изграђена у центру воденог базена испод огромне пећине у Ђангмену.
У воденом базену направљена је челична платформа за подизање, тако да се акрилна сфера може конструисати унутар челичне решетке слој по слој од врха до дна. Цеви фото-мултипликатора и други делови ће такође бити монтирани на челичну решетку истовремено. По завршетку, акрилна сфера ће бити испуњена течним сцинтилатором (материјал који гама зрачење претвара у видљиву светлост), а водени базен ће покрити цео детектор како би га заштитио од природне радиоактивности околних стена.
Са неутринима (једна од елементарних честица) који пролазе кроз детектор, врло мали део њих ће ступити у интеракцију са течним сцинтилатором, производећи сцинтилационо светло које детектују фотомултипликаторске цеви као неутрин сигнале за даље прорачунавање и проучавање. Поред неутрина из нуклеарних реактора, ЈУНО може да проучава и неутрине из супернове, Сунца, Земље и наше атмосфере.
Детектором ЈУНО управља Институт за физику високих енергија при Кинеској академији наука. Реакторске неутрине за ЈУНО за откривање и мерење обезбедиће нуклеарне електране Јангђанг и Тајшан, обе удаљене преко 50 километара, пише кинески државни медији ЦГТН.
Очекује се да ће инструмент вредан око 305,3 милиона долара бити завршен и пуштен у употребу око 2023. Нова машина је дизајнирана да детектује и мери редослед квалитета неутрина са невиђеном прецизношћу и енергетском резолуцијом.
Хигсов бозон - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Физичари открили нову врсту честице, магнетног рођака Хигсовог бозона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала