Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Велики почетак и велика ствар“: Отворен аеродром Росуље код Крушевца

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICАеродром Росуље
Аеродром Росуље - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Аеродром Росуље код Крушевца данас је свечано отворен за авио-саобраћај, у присуству председника Србије Александра Вучића.
Аеродром Росуље код Крушевца, први спортски аеродром у оквиру Аеродрома Србије отвара се након две године изградње, за коју је Влада Србије издвојила 342 милиона динара.
Вучић изјавио да тај аеродром има најмодернију писту и хангаре за мале авионе и најавио да ће годину или годину и по дана моћи да га користе и већи авиони типа АТР 72.
"Ово је велики почетак и велика ствар. Нисам знао да је ово тако погодан простор за аеродром, изгледа прелепо, као и писта", рекао је Вучић.
Напоменуо је да је циљ да се не користи само за мале авионе у унутрашњем саобраћају већ и за међународни саобраћај.
"Мораћемо да га сопособимо да могу да га користе и авиони из иностранства и авиони типа АТР", рекао је Вучић.
Истакао је да ће коришћену аеродрома Росуље допринети пуно и аутопут који ће ту проћи, као и брза пруга.
То ће додатно привући инвеститора у тај део Србије, као и даље повећање плата и пензија у Србији, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да је држава уложила 478 милиона динара у аеродром Росуљ и истакао да су то платили грађани Србије.
Изразио је уверење да ће тај аеродром допринети даљем развоју туризма у том делу Србије и поспешити даљи повратак наших грађана из иностранства.
Желим вам срећан рад, ведро и мирно небо, поручио је Вучић, након чега су у оквиру аеромитинга, који је уследио, слетели падобранци са српском заставом, а затим је слетео на аеродром и први авион Пајпер, као и други авиони тог типа, као што је Цесна.
На аеродрому Росуље, где ће бити одржан и мањи аеромитинг, присуствују и министар саобраћаја Томислав Момировић, министар полиције Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и велики број грађана који носе заставе Србије.
Председник је прво обишао хангар у којем су изложене летилице, а након тога ће присуствовати мини аеромитингу у коме ће учествовати неколико авиона и хеликоптера, као и падобранци.
Аеродром се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара.
Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слећу авиони с распоном крила до 24 метра, у шта спадају спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летелица које имају до 10 седишта.
"Росуље" су прављене по стандардима за авионе АТР, што значи да ће у будућности, са продужењем писте, моћи да се користи за регионални саобраћај.
Аеродром "Росуље" налази се на 5,5 километара од центра Крушевца, на висоравни Јасиковица, на којој има магле само пет дана у години и то током јануара месеца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала