- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољски угао: Калињинград је могао бити наш, али уместо тога је руско страшило за западне земље

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаНови трајект „Маршал Рокосовски“ стигао у Калињинград
Нови трајект „Маршал Рокосовски“ стигао у Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Калињинградска област, која је данас изузетно важна за Русију, након Другог светског рата требало је да постане пољска територија, али уместо тога данас представља руско упориште и страшило за западне земље, пише пољски лист „Онет“.
Данас је Калињинградска област највише погођена антируским санкцијама Запада. Пример је и недавни потез Литваније, која је увела забрану транзита робе из Русије до Калињинграда преко своје територије. Ситуација у овом европском региону постаје све напетија, пише пољски новинар Петар Рогозински.
„Занимљиво је то што је та територија у прошлости била део Источне Пруске. Све се променило одмах након Другог светског рата. Првобитно је планирано да након пораза нацистичке Немачке та територија припадне Пољској. Међутим, то се није догодило, јер су власти у Кремљу одлично знале да ће захваљујући томе добити стратешку и престижну територију“, пише новинар.
Немачки Кенигсберг постао је совјетски, а након тога руски Калињинград који данас представља седиште Балтичке флоте Русије.
Пољски новинар скреће пажњу на то да је Калињинградска област данас најмилитаризованија територија у Европи која граничи са Пољском и Литванијом, чланицама НАТО-а и ЕУ.
„Не треба заборавити да су престонице тих земаља у домету нуклеарних ракета које се тамо налазе“, констатује Рогозински.
Пољски аналитичар Витолд Сокала уверен је да Калињинград данас има, пре свега, значај престижа за Русију.
„То је војни плен, сувенир из толико вредне победе Совјетског Савеза над фашистичком Немачком. Истовремено, то је територија која је важна и са војне и економске тачке гледишта“, оцењује експерт.
Такође подсећа да је Русија последњих година много инвестирала у економију Калињинграда, између осталог и у плутајући гасни терминал. Сокала сматра да, у војном смислу, Калињинград несумњиво био и остао упориште, страшило за западне земље. Он не искључује ни потенцијални значај територије као одскочне даске за офанзивне операције, јер Русија активно шири војну инфраструктуру у том региону, укључујући и нуклеарну.
Сокала закључује да актуелну ситуацију и однос снага у региону може изменити улазак Финске и Шведске у НАТО.
Раније је Литванска железница обавестила Калињинградску железницу да ће 18. јуна прекинути транспорт робе која потпада под санкције ЕУ. Након тога је саопштено да се ограничења транзита терета из руских региона у Калињиградску област преко територије Литваније односе и на друмски транспорт робе.
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
РУСИЈА
Блокада Калињинграда нова провокација са Запада – како ће одговорити Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала