- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф шпанске дипломатије: Чланство Украјине у НАТО-у се не разматра

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Могућност прикључивања Украјине НАТО-у се не разматра, изјавкио је шеф шпанске дипломатије Хосе Мануел Албарес у интервјуу за лист „Паис“.
„То никада није било разматрано на преговорима, а не разматра се ни сада“, рекао је Албарес.
Он је потврдио да ће председник Украјине Владимир Зеленски учествовати на самиту НАТО-а у Мадриду од 28. до 30. јуна у формату видео-конференције.
Коментаришући евентуално ступање Шведске и Финске у НАТО министар је подсетио да та одлука треба да буде донета једногласно.
„Неопходно је развејати сумње које би могла да има Турска. Надам се да ћемо ускоро моћи да усагласимо ставове и да ће те земље бити примљене у НАТО једногласном одлуком“, рекао је Албарес.
Он је додао да дијалог о чланству Шведске и Финске у НАТО-у за сада протиче како треба.
Заменик руководиоца канцеларије Владимира Зеленског Игор Жовква је раније у интервјуу за Фајненшел тајмс рекао да Украјина неће предузимати никаква дејства за ступање у НАТО, пошто је та алијанса одбацила тежње Кијева.
Према његовим речима, украјинска страна очекује да ће НАТО уклонити из своје стратешке концепције напомене о Русији као партнеру. Жовква је додао да Кијев очекује од НАТО-а строжа и јаснија упозорења упућена Москви.
Самит НАТО-а се одржава од 28. до 30. јуна у Мадриду. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је изјавио да ће учесници сусрета објавити да Русија више није партнер НАТО-а него „претња свету и стабилности“. Очекује се да ће лидери НАТО-а објавити одлуку о размештању нових снага у Европи, као и да ће одобрити нови пакет војне помоћи Украјини.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РУСИЈА
Русија: НАТО чини све како би спречио преговоре са Украјином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала