- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српски петао постао амбасадор Хитлеровог родног града /фото/

Пратите нас
На мосту преко реке Ин, код Брауна, градића на граници Аустрије и Немачке, познатог по томе да је родно место Адолфа Хитлера свечано је постављена је скулптура посвећана српском петлу дугопевцу, кога је са ратишта донео немачки војник а којем су немачки цариници 1918. на том истом мосту одрубили главу.
Скулптура је свечано открила посланица Европског парламента Ангелика Винзиг у петак, а певац је добио име Валтер, по новинару Валтеру Гајирингу захваљујући коме је прича о пријатељству немачког војника и српског петла са којим је провео ратне године, објављену 29. јуна 1918. године на насловној страни локалних новина, опет допрла у јавност.
© BRAUNAU - GRADSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU - ZORAN SIJAKOVICСкулптура посвећена српском петлу у немачком граду Браунуу
Скулптура посвећена српском петлу у немачком граду Браунуу - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Скулптура посвећена српском петлу у немачком граду Браунуу
Свечаности на мосту преко реке ИН присустовали су бројни аустријских званичници, амбасадора Србије Небојше Родића, а информације о овом догађају за Танјуг је пренео иницијатора пројекта Зорана Шијаковића, локални секретара за културу кога су салцбуршки медији уврстили у 100 најпопуларнијих суграђана, а Влада Горње Аустрије одликовала за стваралачки рад.
Уз петла који је постављен на огради моста преко реке Ин направљен је, како каже Шијаковић и један мањи, такође рад Кристине Персајс.
Он је тренутно је у Музеју и биће амбасадор који ће Браунау повезивати са другим градовима широм Европе, са сличним легендама, рекао је он.
"Добили смо позив за Брисел, а прво идемо у Бремен кога краси и скулптура магарца, мачке и петла - јунака из бајке Бременски свирачи браће Грим. Биће то повод и за братимљење српског и петла браће Грим, које ће се искористити за јачање веза у области привреде, културе ...", рекао је Шијаковић.
На свечаности је, како каже, премијерно изведено и дело "Фантазија о петлу" Вилфрида Шарфа композитора који је наступао и на новогодишњем концерту Бечке филхармоније.
Шијаковић, који је рођен у Новом Саду, каже и да је Браун као Хитлерово родно место стигматизовано и да се због тога сви труде да допринесу да изађе из таквог непопуларног имиџа.
Са нашим петлом то ће сигурно успети, каже Шијаковић који је и оснивач Удружења Даница чији је ансамбл један од ретких интерпретатора српске изворне народне и староградске музике у Аустрији.
У причи о важности петла, подсећа и на то да су многе животиње биле јунаци Првог светског рата, а неке су имале и мање званичници али кључну улогу за морал војника у рововима, подстичући их да размишљају о нормалном животу и данима какве ће поново живети.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала