- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Заједнички концерт београдске и дортмундске филхармоније у Новом Саду

© Фото : Marko DjokovicБеоградска филхармонија
Београдска филхармонија - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Спектакуларним извођењем Девете Бетовенове симфоније познатије као Ода радости, Београдска и Дортмундска филхармонија су под диригентском палицом Габријела Фелца под ведрим небом на новосадском Петроварадину окончале пројекат Бетовен маратон.
Скоро 7.000 људи уживало је у завршници најзначајнијег догађаја из културе ове године у Србији.
Уз две филхармоније вечерас су наступили и хор Словачке филхармоније солисти Ана Малеш Кутни, Михаил Зеленгер, Јанг Во Кин и Роберт Борк.
Бетовен маратон који је учинио Нови Сад европском престоницом класичне музике, завршен је ватрометом изнад Петроварадинске тврђаве.
Од 10 сати Београдска и Дортмундска филхармонија одсвирале су осам симфонија у Градској концертној дворани у Новом Саду, а цео пројекат био је део програмског лука Тврђава Мира – Европска престоница културе.
Шеф диригент Габријел Фелц је за Танјуг је рекао да се данас у Новом Сад одиграва „уникатни културни догађај“.
„Данас славимо Бетовенову музику. Његова генијалност испунила је симфоније које је имала прилике да чује новосадска публика“, рекао је Фелц.
Након фантастичног успеха овог подухвата у Дортмунду, 19. јуна, „Бетовен маратон“ је доказао не само да је догађај године у свету класичне музике, већ и да мења стандарде извођачког и слушалачког искуства.
Поред тога што је подвиг за музичаре и Габријела Фелца који све симфоније диригује напамет, посебна кондиција се захтева и од слушалаца, у јединственој прилици да у истом дану види и чује целокупан развој генијалног ума Лудига ван Бетовена.
Од прве која траје око 30 минута, до 70 минута музике у последњој, оркестар кроз девет симфонија и визуелно расте.
Тако се од почетних педесетак музичара, кулминира до звучне експлозије од 200 извођача.
Белеф - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
КУЛТУРА
Отворен 30. БЕЛЕФ премијером „Драма о крају свету“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала