- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„САД стварају 'азијски НАТО'“: Северна Кореја о америчком лицемерју

© AP Photo / Wong Maye-EСевернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17 - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Северна Кореја оптужила је Сједињене Америчке Државе за успостављање војног савеза попут НАТО-а у Азији, рекавши да је непоколебљиви циљ САД да свргну владу Северне Кореје, приморао Пјонгјанг да развије јачу одбрану.
"Док безочно одржавају заједничке војне вежбе са Јапаном и Јужном Корејом, Сједињене Државе праве пун корак ка успостављању НАТО-а у азијском стилу", наводи се у саопштењу министарства спољних послова Северне Кореје, преноси агенција Ројтерс.
Реч је о недавним војним вежбама које су извеле америчке, јужнокорејске и јапанске снаге.
Сједињене Државе су одржале и вежбе са јужнокорејским снагама у којима је учествовао амерички носач авиона, први пут после више од четири године, подсећа британска агенција.
"Ово доказује лицемерје америчке реторике дипломатског ангажмана и дијалога без предуслова, док у исто време поново открива да нема промене у амбицији САД да силом збаце наш систем", наводи се у саопштењу севернокорејског министарства.
Како се наводи, осећа се потреба да се уложе свеобухватни напори да развију још јачу моћ, како би могли да савладају све врсте непријатељских дела Сједињених Држава.
САД инсистирају да Северна Кореја одустане од свог нуклеарног оружја и више пута су нудиле да се састану са севернокорејским званичницима "у било ком тренутку без предуслова", како би разговарали о том питању, са друге стране Северна Кореја је одбила ту понуду, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала