- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа најавила нове санкције Русији и помоћ Украјини

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће Украјини обезбедити 7,5 милијарди долара за покривање буџетског дефицита, саопштила је Бела кућа.
„Земље Г7 ће се обавезати да ће помоћи Украјини да покрије краткорочни дефицит у финансирању, укључујући обавезу САД од 7,5 милијарди долара“, наводи се у саопштењу.
Како се наводи у изјави, лидери Г7 ће преузети „дугорочну обавезу без преседана“ да Украјини пруже финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку у потребном обиму.
У саопштењу Беле куће додаје се да ће Г7 издати заједничку изјаву о подршци Украјини, која ће укључивати нове санкције за даље јачање економских мера против Русије.
Додаје се и да ће Сједињене Америчке Државе увести визна ограничења за око 500 руских званичника због специјалне операције у Украјини.
„Држава ће увести визна ограничења против око 500 званичника због претњи, кршења суверенитета, територијалног интегритета или политичке независности Украјине, као и због сузбијања различитог мишљења у Русији“, наводи се у саопштењу Беле куће.
У саопштењу се додаје да ће земље Г7 увести и санкције против лица одговорних за кршење људских права, укључујући ратне злочине, установљавање нелегитимне власти у Украјини и умешаност у „крађу украјинског жита“.
Осим тога, Стејт департмент и Министарство финансија увешће санкције приватним војним компанијама које су умешане у кршење људских права или међународног хуманитарног права у Украјини.
На списку санкција наћи ће се и званичници на територијама које је ослободила Русија.
Такође се истиче да земље Г7 намеравају да „ограниче приходе“ Русије од извоза злата.
„Министарство финансија Сједињених Америчких Дражава издаће наредбу о забрани увоза новог злата у САД како би спречило Русију да учествује на званичном тржишту злата“, истиче се у саопштењу.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
РУСИЈА
Путин: Пораст инфлације у свету – резултат вишегодишњег неодговорног понашања Г7
Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
РУСИЈА
„Лоше ће се завршити по Европу“: Мађарска упозорава ЕУ на опасне последице санкција против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала