- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Национализација – један од видова новог арсенала ратовања | Енергија Спутњика

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуска и немачка застава на аутомобилу председника Русија
Руска и немачка застава на аутомобилу председника Русија - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Украјинска криза, осим поларизације западних земаља у односу на Русију и земље које се нису прикључиле санкцијама Кремљу, што се види најавом акције чланица Г7 против Пекинга, односно, кинеског пројеката Појас и пут отвара и питање својине - неприкосновеног и светог права власништва. Немачка штампа најављује национализацију „Северног тока 2“.
Како пишу, немачко Министарство финансија разматра могућност експропријације дела овог гасовода на територији Немачке и одсецање од остатка цевовода. Како кажу, тај део „Северног тока 2“, цеви које воде са копна у море, биће повезане са мобилним терминалом за течни гас, који Немачка планира као алтернативу руском гасу.
Да подсетимо, руски Гаспром је стопостотни власник фирме која је изградила гасовод „Северни ток 2”. Њихови власници сигурно ће, кад војна дејства стану, покренути питање обештећења.
Како је ова најава стигла уочи викенда из Москве, уз коментар да нису добила званичну потврду, није било неке веће реакције. ипак, помињани су адвокати.
Уз то, у ову кризу Немачка је ушла као веома зависна од увоза руског гаса - скоро 50 одсто у укупној потрошњи. И, мада громогласно најављују успешно налажење алтернативних извора руском гасу истовремено се чују и препоруке о штедњама и суморне прогнозе током предстојеће зиме за немачку привреду и грађане.
Све ово даје “посебан тон” договору учесника самита Г7 да више неће куповати руско злато. А у медијима се распредају приче о томе да је Русија банкротирала јер не може да плати доспеле обавезе.
Блумберг пише да ће се Русија први пут од 1918. године наћи у ситуацији да не може да исплаћује дуговања, али указује да се тржиште сада „суочава са јединственом ситуацијом да дужник има и вољу и средства да плати своје обавезе, али то не може да уради“.
Све ово заправо су нови видови ратовања о којима у “Енергији спутњика” Јелица Путниковић разговарала са аналитичаром, проф. др Стевицом Деђанским, председником Центра за развој међународне сарадње.
Енергија Спутњика 27. 6. - Стевица Деђански
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала