- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кесић: Хоће да избришу име Републици Српској

© SputnikШеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић
Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, оценио је да Сарајево кроз квазилегалистичке аргументе, попут резолуције о Сребреници, жели да дође до ревизије Дејтонског споразума и да дискредитује Републику Српску и њено постојање.
"У првом кораку хоће да избришу име РС, а затим да Српска остане без икаквих овлашћења и буде празна љуштура унутар БиХ. Резолуција је само још један политички алат Сарајева у пројекту уништавања РС", рекао је Кесић за "Новости".
Он сматра и да лобисти који раде у корист Сарајева и Бошњака у Вашингтону увек као темељни аргумент за растурање концепције РС користе пресуде из Хага, које тврде да је почињен геноцид у Сребреници.
Документ који се сад "гура" у Генералну скупштину УН наставак је активизма бошњачке политике да се у међународним круговима негира летитимитет и легалитет Српске, указује Кесић поводом акције политичког Сарајева да се на дневни ред ГС УН уврсти резолуција којом би се нанела штета РС и српском народу.
На питање како да се Бањалука одбрани од тих напада Кесић истиче да је кључно да се направи политичко јединство свих српских странака.
Он сматра и да Српска мора озбиљније да схвати заједничке институције БиХ и да тамо шаље најквалитетније кадрове.
"Ти кадрови морају да се држе одбране националних интереса РС, као што то раде бошњачки кадрови. Морамо показати више активизма", рекао је он.
Кесић сматра да Бањалука добро брани своју међународну позицију, и да има велику подршку Београда зато што Србија спроводи неутралну политику.
"Кључ за РС је да Србија истраје у политици неутралности. Србија спроводи сопствену политику једне столице, а то је столица Србије. А то отвара простор Српској за став неутралности који је кључан", рекао је Кесић.
На питање да ли везе Србије и Српске могу да истрпе све изазове, Кесић је одговорио да су оне нераскидиве и да су јачале када су притисци били још жешћи и у тежим временима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала