- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лидери Г7 забринути због планова Русије да преда Белорусији „Искандере“; Усвојена заједничка изјава

© AP Photo / Tobias SchwarzЛидери земаља Г7 на самиту у Немачкој
Лидери земаља Г7 на самиту у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Лидери земаља Г7 усвојили су заједничку изјаву о подршци Украјини. У усвојеној изјави лидери су изразили забринутост због планова Русије да Белорусији преда системе „Искандер“ који могу да носе нуклеарно оружје.
„Поново осуђујемо неоправдану употребу реторике и сигнала Русије у вези са нуклеарним оружјем. Русија мора да се придржава својих међународних обавеза, укључујући оне које забрањују употребу хемијског, биолошког или нуклеарног оружја. Позивамо Русију да се понаша одговорно и уздржано и понављамо да ће употреба таквог наоружања бити неприхватљива и имати тешке последице. С тим у вези, изражавамо озбиљну забринутост након изјаве Русије да би могла да преда Белорусији ракете које могу да имају нуклеарно пуњење“, истиче се у документу.
У документу се наводи и да су земље Г7:
спремне да прошире сарадњу са Украјином у области размене обавештајних, информационих и података о поморској безбедности;
одлучне да подрже Украјину у производњи и извозу житарица, уља и других пољопривредних производа;
наставити да траже нове начине да изолују Русију од светског тржишта, укључујући у извозу злата;
спремне да подрже међународни план за обнову Украјине, који је развио и спроводи Кијев;
поздрављају одлуку да се Украјини и Молдавији додели статус кандидата за чланство у ЕУ;
најавиле да намеравају да даље уводе појединачне санкције Русији;
истраже опције за пружање хуманитарне помоћи и подршке Кијеву, укључујући и коришћењем замрзнутих средстава Русије; за Украјину је такође издвојено више од 2,8 милијарди долара хуманитарне помоћи;
истраже опције за преусмеравање средстава добијених од царина на руску робу у Украјину;
позвале Русију да гарантује слободан пролаз бродова са пољопривредним производима из лука Украјине;
земље намеравају да предузму кораке за смањење извозних прихода Русије смањењем зависности од руских енергената;
У документу се додаје да Украјина сама мора да одлучи о мирном решењу без спољног притиска, као и да ће земље Г7 наставити да подржавају Украјину, њен суверенитет и територијални интегритет.
У изјави се наводи и да буџетска подршка коју су земље Г7 планирале и већ дале Кијеву 2022. Износи укупно 29,5 милијарди долара, како би „помогли да се ликвидира дефицит финансирања буџета“.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а да су санкције нанеле озбиљан ударац светској економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала