- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство финансија Русије се огласило након вести о дефолту: Уплате су извршене

© Sputnik / Наталија Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМинистарство финансија Русије
Министарство финансија Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Министарство финансија Русије одреаговало је на вести о неизмирењу државног дуга земље, истакавши да су уплате по основу суверених еврообвезница извршене у потпуности и у складу са емисионом документацијом.
Министарство финансија Русије је 20. маја извршило уплату по основу еврообвезница Русије са доспећем 2026. године у износу од 71,25 милиона долара и по основу еврообвезница са доспећем 2036. године у износу од 26,5 милиона евра, подсећа руска страна.

„Наведене уплате је истог дана примио агент за плаћање (Национални депозитар за обрачуне) и благовремено су предате како власницима руских еврообвезница, тако и страним финансијским посредницима, између осталог и међународном клиринг систему Евроклир (24. маја 2022. године за уплату у америчким доларима и 25. маја 2022. године за уплату у еврима), у циљу накнадног преноса клијентима наведене организације“, прецизирано је у саопштењу.

Према томе, тиме је Министарство финансија Русије у потпуности измирило обавезе сервисирања руских државних хартија од вредности, у складу са емисионом документацијом емисија евброобвезница.
Истовремено се наводи да низ власника еврообвезница није примио новац због деловања страних финансијских посредника.

„Скрећемо пажњу на то да, у складу са емисионом документацијом за наведене емисије, дефолт представља неплаћање ('failure to pay') од стране дужника, али уплата је извршена унапред – 20. маја 2022. године. У овом случају, инвеститори нису добили новац не због изостанка уплате, него услед деловања трећих лица што се у емисионој документацији не сматра дефолтом и треба да се разматра у оквиру општих правних норми које регулишу услове емисије, узимајући у обзир све околности и савесност деловања страна“, наводи се у саопштењу руског Министарства.

Раније је агенција Блумберг објавила да је у Русији дошло до неизмирења (дефолта) државног дуга – први пут од 1918. године. Повод за овакве медијске наводе је рок за исплату купона у вредности од 100 милиона долара који је истекао 27. јуна.
Међутим, Блумберг пише да је „дефолт углавном симболичан“ и да нема велик значај за Русију.
Шта ће се десити ако повериоци затраже банкрот Русије била је једна од тема емисије „Мој поглед на Русију“ у којој главна уредница Љубинка Милинчић коментарише актуелне догађаје и теме из Русије и света:
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РУСИЈА
Кремљ: Неосноване тврдње о дефолту Русије, средства су уплаћена у мају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала