- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ММФ позитивно оценио Србију

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICМинистар финансија Синиша Мали на састанку са мисијом ММФ-а
Министар финансија Синиша Мали на састанку са мисијом ММФ-а - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда донео је одлуку о успешном завршетку другог разматрања резултата економског програма Србије, који је подржан Инструментом за координацију политике (The Policy Coordination Instrument - PCI), саопштила је данас Народна банка Србије.
Одлука је донета, како је наведено, 24. јуна, а ММФ је оценио да је у Србији макрофинансијска стабилност очувана, као и да средњорочни изгледи раста остају повољни захваљујући посвећености власти структурним реформама.
Приликом доношења одлуке, констатовано је да Србија успешно спроводи договорени економски програм.

„Испуњен велики број циљева“

Овим поводом огласио се министар финансија Синиша Мали, истичући да је испуњен велики број циљева из аранжмана са ММФ-ом и да Србија наставља са структурним и институционалним реформама.
„Упркос изазовима које је донела пандемија, углавном смо извршили преузете обавезе када је реч о реализацији плана структурних реформи, и то је и потврдио Одбор директора ММФ-а“, рекао је министар финансија.
Мали је навео да су циљеви програма: очување макроекономске стабилности, прилагођавање карактера монетарне и фискалне политике текућим економским кретањима, наставак спровођења плана структурних фискалних реформи ради очувања фискалне стабилности.
Према његовим речима, приоритет Србије остаје очување макроекономске и финансијске стабилности, уз пружање подршке привредном расту.
„Наше јавне финансије су у потпуности стабилне и настављамо да остварујемо добре економске резултате, упркос светској економској кризи која погађа све светске економије. У првом кварталу ове године остварили смо привредни раст од 4,4 одсто, док у другом кварталу очекујемо раст од 4,0 одсто“, указао је Мали.
Подсетио је и да су остали макроекономски показатељи добри, да је незапосленост у првом кварталу износила 10,6 одсто, а да удео јавног дуга у БДП-у износи 52,3 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто.
„У складу са буџетом за ову годину, циљ нам је да ограничимо фискални дефицит на 3,0 одсто БДП-а, а посебно је важно то што у консултацијама са ММФ-ом припремамо нови сет фискалних правила, међу којима је ново фискално правило о дугу и дефициту, како би се обезбедила дугорочна фискална одрживост“, додао је министар Мали, саопштило је Министарство финансија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала