- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нова правила за плаћање чековима у Србији

© Sputnik / СпутњикНови фискални рачун
Нови фискални рачун - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Министарство финансија Србије издало је ново упутство за употребу чекова после увођења нових правила фискализације.
Како стоји у последњем Билтену Министарства финансије, ако се било која роба купује на чекове (код којих су као договорени датум издавања наведени датуми који су каснији од датума промета добара у случају продаје на рате) потребно је да продавац за продату робу издаје фискални рачун када доспева рата.
У Билтену је наведен и следећи пример:
„Обвезник фискализације продаје комоду на шест месечних рата. Купац је дана 18. априла 2022. године предао шест чекова продавцу. За чекове су договорени следећи датуми издавања: 29. април, 29. мај, 29. јун, 29. јул, 29. август, 29 септембар 2022. године. Испорука комоде биће извршена 3. јуна 2022. године. Обвезник фискализације (продавац) има обавезу да купцу изда фискални рачун за аванс дана 29. априла 2022. године, фискални рачун за аванс дана 29. маја 2022. године и фискални рачун за промет дана 3. јуна 2022. године“, пише у Билтену.
Такође, у Правилнику је прописано да продавац иако преко нове фискалне касе рачун издаје купцу у штампаној форми, постоји алтернатива тј. могу те фискалне рачуне да доставе електронским путем уз сагласност купца.
Такође, у тим фискалним рачунима продавци не морају да прикажу детаљне спецификације артикала, већ могу да унесу само број предрачуна или уговора на основу ког је купац извршио авансну уплату, пише „Блиц“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала