Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић у Зубином Потоку и Косовској Митровици: Отворени погон „Јумкоса“ и Духовна академија /фото/

© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић отворио погон фабрике Јумкос у Зубином Потоку
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић отворио погон фабрике Јумкос у Зубином Потоку - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који поводом Видовдана борави у дводневној посети покрајини, отворио је нови погон фабрике "Јумкос" у Зубином Потоку, а потом обишао и централу и радни погон фабрике.
У отварање и покретање производње погона у насељу Брњак Канцеларија за Косово и Метохију инвестирала је 69 милиона динара, а посао ће добити још 24 жене из општине Зубин Поток, док је у комплетну фабрику држава инвестирала 110 милиона динара, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Он је потом са председником Српске листе Гораном Ракићем и председником Привременог органа општине Зубин Поток Срђаном Вуловићем обишао и централу фабрике и радни погон у ком је упослено 55 жена.
Након обиласка, Петковић је истакао да је отварање нових радних места приоритет Канцеларије за КиМ.
Он је истакао да Канцеларија за КиМ и Влада Србије "инвестицијама, улагањима у нова радна места пре свега помажу останак и опстанак нашег народа на КиМ и заустављање одлива, поготово младог становништва, самим тим јачамо ову општину и останак нашег народа на КиМ".
"Овде смо једним фантастичним поводом и са задовољством могу да кажем да смо у Јумкосу успели да запослимо 79 жена, то значи да се кроз плате тих жена у Зубином Потоку издржава 79 породица. Ово је важна и значајна инвестиција Републике Србије. Укупно смо за овај погон у Зубином Потоку, али и Брњаку издвојили 110 милиона динара и чинићемо све што можемо и убудуће како бисмо обезбедили додатну производњу, самим тим и већи број радних места", рекао је Петковић.
© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић отворио погон фабрике Јумкос у Зубином Потоку
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић отворио погон фабрике Јумкос у Зубином Потоку - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић отворио погон фабрике Јумкос у Зубином Потоку
"Малопре смо чули од представника општине да и поред ових радних места има још простора за 30 жена које могу да се запосле. То вам говори да се овде ради пуном паром, да се има и те како производње, да ћемо када се ради о производњи текстила јачати", истакао је Петковић.
Он је навео да у Зубином Потоку имамо још једну значајну велику фабрику - Симпо.
"За годину дана преко 350 гарнитура намештаја је овде произведено. Тамо у Симпу ради 78 људи. То је значајна и важна фабрика са инвестицијом Владе Србије је од 150 милиона динара. Ту не стајемо, наставићемо и даље да се боримо, да се боримо за наш Зубин Поток, за остале општине, не само на северу КиМ, већ свуда где живи наш народ на Косову и Метохији", поручио је Петковић.
Председник Привременог органа Срђан Вуловић захвалио је директору Петковићу, Канцеларији за КиМ, Влади Србије на подршци и значајном улагању у ову општину.

Духовна академија у Косовској Митровици

Петковић је посетио и Косовску Митровицу где је, заједно са председником Привременог органа Kосовске Митровице Александром Спирићем, отворио Интерактивни мултимедијални центар и Духовну академију у тој општини, у које је Влада Републике Србије преко Kанцеларије за KиМ и Kанцеларије за ИТ уложила преко 100 милиона динара.
© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуПетар Петковић на отварању Интерактивног мултимедијалног центра у Косовској Митровици
Петар Петковић на отварању Интерактивног мултимедијалног центра у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Петар Петковић на отварању Интерактивног мултимедијалног центра у Косовској Митровици
Интерактивни мултимедијални центар у Kосовској Митровици је замишљен као објекат сa концептом модерног хаба и простора нових технологија.
У оквиру Духовне академије налазиће се Музеј Града Kосовске Митровице, Градска библиотека и Kултурни центар „Драгица Жарковић“.
„Отворили смо велелепни објекат где ће се налазити дигитални центар, али и поново после 22 године смо нашли кров над главом за три важне градске институције – градску библиотеку, градски музеј и Kултурни центар. Под сводовима овог дивног објекта, где има преко 3.000 квадратних метара млади ће нарочито развијати своја знања из области иновација“, истакао је Петковић.
Он је поручио да онолико колико је јака Србија, поготово у финансијском и економском смислу, толико ће више новца бити за Kосово и Метохију.
Александар Спирић изразио је задовољство због нових инвестиција и рекао:
„Срећан сам што је велики број младих људи одлучан да остане овде, да ствара породице, а ми ћемо наравно као локална самоуправа, уз помоћ Kанцеларије за Kосово и Метохију наставити свакако да подржавамо младе“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала