- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Појава без преседана“: Вест о дефолту Русије – вештачки колапс система

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГрб на згради Савета Федерације Русије
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Тврдње о дефолту Русије не поткопавају репутацију Москве, него друге стране – ради се о вештачком колапсу система међународних финансијских трансакција, рекао је за Спутњик потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов.

„Дефолт Русије, који је прогласила једна западна новинска агенција, појава је без преседана у историји не само светских финансија, него човечанства у целини. И по форми и по садржају. Када се финансијске операције блокирају не због неспособности плаћања стране која сноси одговарајуће обавезе, него из чисто политичких разлога других страна које контролишу финансијске токове Запада, не ради се о дефолту наше земље, него о вештачком колапсу система међународних финансијских трансакција“, оценио је Косачов.

Како је додао, уколико се у том случају и уништава репутација одговорног и поузданог партнера, „дефинитивно се не ради о Русији, него о другој страни“.
По мишљењу шефа Комисије Савета федерације Русије за заштиту државног суверенитета Андреја Климова, неопходно је озбиљно натерати кривце „да у потпуности надокнаде не само материјалне губитке Русије са каматама, него и моралну штету“.

„Узвратне мере Русије не морају бити симетричне – најважније је да буду правовремене, праведне и разумљиве. У садашњој криминалној игри без правила Вашингтона и компаније ово последње је више него важно“, рекао је Климов.

Раније је агенција Блумберг објавила да је у Русији дошло до неизмирења (дефолта) државног дуга – први пут од 1918. године. Повод за овакве медијске наводе је рок за исплату купона у вредности од 100 милиона долара који је истекао 27. јуна.
Међутим, Блумберг пише да је „дефолт углавном симболичан“ и да нема велик значај за Русију.
Рубља и долар - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РУСИЈА
Блумберг: Русија није исплатила спољни дуг први пут за сто година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала