Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порука Србији из ЕУ: Нема пречица

© Tanjug / Јарослав ПапСрбија Европска унија
Србија Европска унија - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Европски савет је подржао убрзање процеса приступања чланству у ЕУ, а у том процесу, који мора бити неповратан и заснован на заслугама, нема пречица ни за једну земљу, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.
„Успешна регионална економска интеграција може имати огроман потенцијал и то је оно што ЕУ у потпуности охрабрује и подржава. Ова регионална интеграција ће успети да оствари те огромне потенцијале само на инклузиван начин и ако се поштују стандарди ЕУ, што ће донети бројне користи грађанима, али ће такође утрти пут будућим чланицама ЕУ ка још дубљој интеграцији са јединственим тржиштем ЕУ“, рекао је Жиофре након отварања реновираног и модернизованог граничног прелаза Котроман са БиХ у који је ЕУ уложила 2,1 милион евра.
Он је додао како Србија одабрала приступање ЕУ за свој стратешки циљ и нагласио како очекује да и остале земље Западног Балкана види као чланице Уније.
Жиофре је подсетио да је Европски савет донео одлуку да Украјини, Молдавији и Грузији додели статус кандидата и покаже им европску перспективу, али и да је подржао брже приступне преговоре земаља Западног Балкана.
„Ја разумем да у овом региону постоје очекивања да се брже иде у процесу приступања ЕУ, али су лидери ЕУ такође позвали на убрзање просеца проширења. Такође су још једном потврдили своју недвосмислену посвећеност чланству у ЕУ и убрзању приступања земаља Западног Балкана. Тај процес треба да буде неповратан и заснован на заслугама“, рекао је Жиофре.
Нагласио је да нема никаквих пречица ни за једну земљу, од Украјине до Србије.
„ЕУ је снажна породица, која је снажна управо због поштовању одређених правила и управо зато инсистира на неопходности наставка реформи, како би кандидати што пре успели да стигну до чланства“, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, преноси Танјуг.
Алексадар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
СРБИЈА
Може ли Србија у ЕУ за 5 до 7 година? – „Ја сам реалиста“
Свастика - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
СРБИЈА
Одмах покрените украјинске интеграције! Нови захтев Запада Србији и Балкану на путу ка ЕУ
Маска - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
СРБИЈА
Све маске су пале: Србији коначно предочено да може да настави ка Европи само ако ишчупа срце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала