- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Поскупљују ученички домови, захтев предат министарству

Пратите нас
Од наредне школске године, поред студената у Београду, и средњошколци на нивоу целе Србије могли би да за готово 3.000 динара више месечно плаћају смештај и исхрану, као и друге активности у ученичким домовима.
То значи да би се са 5.350 динара, колико су ученици и њихови родитељи издвајали месечно, цена услуга у ученичким домовима у Србији повећала на 8.000 динара.
Према речима директора Дома ученика средњих школа у Београду, Љубише Антонијевића, ресорном Министарству је поднет усаглашен захтев након састанка свих директора ученичких домова на територији Србије.
„Заједнички став је да смо ми након девет година, од последњег донетог решења 2013. године, тек сада изашли са захтевом. Прошло је и више него довољно времена да би се добило ново решење и нова цена за смештај и исхрану на територији Србије, јер је према подацима Републичког завода за статистику индекс цена за претходни период био увећан за неких 128 одсто“, навео је Антонијевић.
Он је за Танјуг истакао да је постојећа цена постала неодржива.
Та цена обухвата смештај, исхрану, васпитни рад свих ученика, а у оквиру сваког дома постоје слободне активности за које значајни део новца издваја и држава и установе из сопствених прихода.
„Дошли смо у једну опасност да нормално функционисање у погледу смештаја, исхране, грејања ученика, више нећемо моћи да испуњавамо на довољно квалитетан начин. Уколико не бисмо имали то повећање цена, долазимо у реалну опасност да квалитет услуга значајно падне“, поручио је Антонијевић.
Он је додао да би се то повећање односило на највећи број установа, јер постоји одређени проценат ученика који не плаћа услуге смештаја, већ уместо њих то чине појединци или локалне самоуправе.
Антонијевић наводи да ће се са том праксом за осетљиву категорију и убудуће наставити.
Раније данас, директор Установе Студентски центар „Београд“ Горан Минић рекао је да би студенти у зависности од категорије дома, од наредне школске године смештај у студентским домовима у Београду плаћали од 1.830 до 3.348 динара месечно.
Минић је подсетио да је сада за смештај у студентском дому потребно издвојити, у зависности од категорије собе, од 1.144 до 1.860 динара месечно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала