- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Потврђена оптужница у случају „Добровољачка“

© Фото : Youtube/slavicnet/PrintscreenНапад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године
Напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу Тужилаштва БиХ у случају познатом као „Добровољачка“, која Ејупа Ганића и још девет особа терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН, саопштено је данас из тог суда.
У саопштењу се наводи да је суд 12. маја потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ од 26. априла. Осим Ејупа Ганића, оптужница терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.
Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН, преноси Срна.
Они се терете и за то што да нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницима, нису спречили ни казнили извршиоце, и да су помагали починиоцима након извршеног злочина.
Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено да се оптужница односи на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.
Тужилаштво БиХ заједно са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ, као и МУП-ом Републике Српске, спровело је темељну истрагу у оквиру које је саслушано више стотина сведока овог догађаја, међу којима преживели војници и цивили, представници породица убијених и рањених жртава, као и велики број учесника догађаја.
Уз оптужницу предложено је саслушање 277 сведока, као и више вештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице, пренео је Танјуг.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
РЕГИОН
Додик: Добровољачка - злочин против мира и доказ да је муслиманско руководство изазвало ратни сукоб
Паљење свећа погинулим војницима у Добровољачкој у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РЕГИОН
Може ли после три деценије суд у Сарајеву донети правду за жртве масакра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала