- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Први српски документарац на Нетфликсу: Филм о Великом рату на Видовдан /видео/

© Wikipedia / јавно власништвоХапшење Гаврила Принципа након атентата на Франца Фердинанда
Хапшење Гаврила Принципа након атентата на Франца Фердинанда - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Сутра, 28. јуна, на годишњицу атентата у Сарајеву, највећи светски стриминг-сервис Нетфликс започиње емитовање српског дугометражног документарног филма „Дуго путовање у рат“ (The Long Road to War) у режији Милоша Шкундрића, саопштила је продукцијска кућа „Парадокс“ филм из Београда.
Како наводе у саопштењу, „Дуго путовање у рат“ је први документарни филм из Србије који излази на Нетфликсу и српски филм са до сада највећом дистрибуцијом на овој филмској платформи. Филм ће бити доступан у 30 земаља Европе, односно, публици од готово 70 милиона Нетфликсових претплатника.
У питању су Аустрија, Белгија, Бугарска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грчка, Хрватска, Исланд, Ирска, Италија, Кипар, Летонија, Литванија, Луксембург, Мађарска, Немачка, Холандија, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Шведска, Велика Британија.
Настао у периоду између 2014 и 2018. године, филм „Дуго путовање у рат“ је први документарни филм у свету који за тему има једно од најважнијих питања савремене светске историје, а то је због чега и како је дошло до Првог светског рата, догађаја који је обликовао цео 20. век.
Уз помоћ најеминентнијих светских историчара и употребу филмског и документарног архивског материјала из Југословенске кинотеке и још 15 светских архива, овај „напети политички трилер“ прати политичке догађаје у Европи од краја 19. века до Јулске кризе 1914. и говори о томе како је Први светски рат планиран и припреман годинама пре Сарајевског атентата.
Филм је произведен уз подршку Министарства културе Републике Србије и Филмског центра Србије. Продуцент, сценариста и редитељ филма је Милош Шкундрић. У филму учествују: Џон Рол, Хју Строн, Жорж-Анри Суту, Олег Ајрапетов, Лотар Хебелт, Аника Момбауер, Доминик Ливен, Жан-Пол Блед, Алан Скед, Штиг Ферстер и покојни Душан Батаковић.
„Дуго путовање у рат“ је награђиван на међународним фестивалима у иностранству и приказиван на свим континентима, укључујући Универзитет у Токију и Смитсониан институт у Вашингтону, преноси Филмски центар Србије.
Продуцент и редитељ филма жели да се захвали агентима продаје у Холандији и Шведској и посебно Филмском центру Србије, без којих се дистрибуција овог филма на Нетфликсу не би догодила.
Гаврило Принцип у тамници у Терезину - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
„Наше ће сјене ходати по Бечу...“: Дан када је отишао Принцип
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала