- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Антонов: САД подстичу Украјину на масовна убиства цивила

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов  - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе, испоручујући све више наоружања и предајући украјинским снагама обавештајне податке, својим поступцима подстичу кијевски режим на масовна убиства цивила, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, а његова изјава објављена је на Телеграм каналу дипломатске мисије.

„Администрација повећава испоруке оружја Кијеву. Ако су им раније испоручивали противваздушне и противтенковске ракетне системе, сада су већ прешли на тешку артиљерију, вишецевне бацаче ракета и, по свему судећи, средства противваздушне одбране. Штавише, Американци са украјинским снагама деле обавештајне податке. Саветују их о дејствима на борбеном пољу. Заправо, својим провокативним поступцима, Вашингтон подстиче кијевски режим на масовна убиства цивила“, истакао је Антонов.

Он је додао да „непромишљено и неодговорно пумпање Украјине оружјем“ заврће спиралу сукоба и повећава претњу од даље ескалације са непредвиђеним последицама. Антонов је такође изјавио да САД толеришу наставак слања добровољаца у Украјину. Према његовом мишљењу, владајући кругови у Вашингтону, „као и раније нису способни да трезвено процене сву опасност својих поступака“.
„Оваква линија ствара додатне ризике у односима међу великим нуклеарним државама“, истакао је дипломата.
Пентагон је раније открио садржај новог пакета војне помоћи Украјини, која ће добити још четири вишецевна бацача ракета „Химарс“, 18 патролних чамаца и 36 хиљада артиљеријских граната.
Амерички председник Џозеф Бајден је за време свог мандата доставио Украјини војну помоћ у вредности од 6,8 милијарди долара, од којих је 6,1 милијарди одобрено од 24. фебруара – када је почела војна операција Русије у Украјини.
Москва је раније упутила свим земљама, укључујући Сједињене Државе, ноту због испорука оружја Кијеву. Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истицао је да ће војне пошиљке Украјини постати легитимна мета за ударе.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Школа порушена у гранатирању Доњецка од стране украјинских снага - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
РУСИЈА
Руски посланик: На рукама америчких политичара крв деце Донбаса
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
СВЕТ
Многе земље су исцрпеле ресурсе: Америка о захтевима Кијева за оружјем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала