- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски министар: Претходна Влада планирала испоруку оружја Украјини

© Фото : Wikipedia/Alexdevil Аеродром у Софији, Бугарска
Аеродром у Софији, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Заменик председника Владе Бугарске и министар економије Корнелија Нинова саопштила је да се претходнa Влада, коју је именовао председник, спремала да испоручи Украјини оружје.
Коментаришући оптужбе о испорукама оружја Украјини преко посредника, за шта су Министарство Нинове последњих месеци често оптуживали, она је казала да је стрпљењу дошао крај. Нинова је подсетила да је саветник председника Бугарске Димитар Стојанов прошле седмице објавио део неког документа у коме се „крајња тачка извоза производа мења из Авганистана у Украјину“. Међутим, Стојанов сматра да те речи потврђују да је Украјини испоручивано оружје и да је Нинова у то умешана.
Нинова је констатовала да је изјава Стојанова манипулација и показала документ у целини. По њеним речима, ради се о погодби ВМЗ (Вазовска фабрика машиноградње) склопљеној 2021. године. Те године је у Бугарској деловала привремена Влада на челу са Стефаном Јаневом кога је на ту функцију именовао председник земље. Документ је представљао меморандум у коме је руководство компаније желело да промени датум и место испоруке – са 21. на 29. април 2021. године и уместо Авганистана – Украјину.
Након тога је компанија проследила документ међуресорној комисији за оружје ради добијања дозволе за реализацију погодбе, али након формирања редовне Владе у Бугарској комисија под руководством Нинове одбила је да изда дозволу.

„Како ће успети да се отарасе мрље коју је на председничку институцију ставио његов главни секретар Димитар Стојанов? Намерно је мене оптужио. Господин Стојанов зна да је то била погодба привремене владе Румена Радева. Притом, он делимично нешто извлачи из документа, манипулише јавношћу, у чему нема ни грама смисла. Али истина пре или касније изађе на видело. Објављивањем таквих докумената, које сам вам показала, он оптужује председника Радева и његову привремену владу за продају оружја Украјини“, казала је Нинова.

Подсетимо, раније је Нинова више пута саопштила да Бугарска од 2015. године не испоручује оружје ни Украјини, ни Русији. Политичарка је истицала и да неће подржати евентуалну одлуку парламента да пружи војну помоћ Украјини, јер би се тиме само продужио оружани сукоб.
Са своје стране, опозициона посланичка група „Препород“ више пута је скренула пажњу да наводно Софија заправо испоручује оружје, али преко трећих земаља, углавном Пољске.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
СВЕТ
Бугарска министарка одговорила противницима: Вама је важно наоружавање Украјине, нама – наш народ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала