- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Исхрана против рака – баланс биљних и животињских намирница

© Depositphotos.com / Ralwel Ћелике рака и нервне ћелије
Ћелике рака и нервне ћелије - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Ниједна храна не може да спречи настанак карцинома, али може да буде узрочник због кога ће се у телу развити тумор
Ни врхунска исхрана не може да спречи настанак карцинома, али права комбинација намирница може да помогне да се направи разлика у здравственом стању пацијента. Стручњаци подсећају да за сваки оброк треба успоставити равнотежу од најмање две трећине биљне хране и не више од једне трећине животињских протеина. Овакав изглед тањира једно је од средстава борбе против карцинома који пропагира „Американ институте“ фор Канцер рисерч, који издваја боље и лошије изборе.

Исхрана против рака треба да буде у боји, богата витаминима, минералима…

Бојама против карцинома – Воће и поврће богато је хранљивим материјама које се боре против рака – и што је више боје, више хранљивих материја садрже. Ове намирнице могу да помогну у смањењу ризика и на други начин, када вам помажу да постигнете и одржите здраву телесну тежину. Вишак килограма, између осталог, повећава и ризик од појаве карцинома, укључујући рак дебелог црева, једњака и бубрега. Потребно је јести разноврсно поврће, посебно тамнозелено, црвено и наранџасто.
Доручак је важан у борби против рака – Природни фолат је важан витамин Б који може да помогне у заштити од рака дебелог црева, ректума и дојке. Може се наћи у изобиљу током доручка када је добро појести житарице и производе од целог зрна, који су добри извори фолата. Такође га има у соку од поморанџе, диње и јагоде.
Храна богата фолатима – Други добри извори фолата су шпаргле и јаја, затим га има у пасуљу, семенкама сунцокрета и лиснатом зеленом поврћу попут спанаћа или римске зелене салате. Најбољи начин да се организму обезбеди фолат није таблета, већ унос довољно воћа, поврћа и производа од житарица који спадају у ишрану против рака.
Деликатесом се повремено почастите – Ако повремено поједете сендвич са богатим пуњењем или хот дог – то вам неће шкодити. Али, свако смањење месних прерађевина попут мортаделе, шунке, виршли… може да помогне у процесу смањења ризика од рака дебелог црева и желуца. Такође, стручњаци истичу да конзумирање конзервираног, димљеног меса, као и оног доста усољеног повећава изложеност организма хемикалијама које потенцијално могу да изазову карцином.
Парадајз смањује ризик од неколико врста рака – Није јасно да ли је у питању ликопен, пигмент који парадајзу даје црвену боју, или нешто друго, али, неке студије повезују конзумирање парадајза са смањеним ризиком од неколико врста карцинома, посебно рака простате. Студије такође указују да прерађени производи од парадајза као што су сок, сос или паста повећавају способност организма у одбрани од карцинома.
Чај има потенцијал да чува организам од карцинома – Иако су докази још увек недовољно јасни, чај, посебно зелени, може да буде снажан борац против рака. У лабораторијским студијама, зелени чај је успорио или спречио развој рака у ћелијама дебелог црева, јетре, дојке и простате. Такође је имао сличан ефекат на плућно ткиво и кожу. И у неким дугорочнијим студијама, чај је био повезан са мањим ризиком од развоја рака бешике, желуца и панкреаса.
Грожђе спречава оштећења која изазивају рак – Грожђе, а посебно сок од љубичастог и црвеног грожђа, садрже ресвератрол. Ресвератрол има снажна антиоксидативна и антиинфламаторна својства. У лабораторијским студијама, спречио је врсту оштећења која могу да изазову процес рака у ћелијама, али још нема довољно доказа да се каже да конзумација грожђа, сока или вина (или узимање суплемената) може да спречи или лечи карцином.
Ограничите алкохол и смањите ризик – Рак уста, грла, ларинкса, једњака, јетре и дојке повезани су са конзумирањем алкохола. Алкохол такође може да повецћа ризик од рака дебелог црева и ректума. Америчко друштво за борбу против рака препоручује да се алкохол избаци из употребе, али ако то није могуће, ограничите алкохол на највише два пића дневно, ако сте мушкарац, а једно пиће дневно препоручује се женама.
Вода и друге течности могу да заштите – Вода не само да гаси жеђ, већ може да заштитити од рака мокраћне бешике. Мањи ризик долази од концентрације потенцијалних узрочника рака у бешици која разблажује воду. Такође, унос више течности узрокује чешће мокрење, а то смањује време које ти агенси остају у контакту са слузницом бешике.
Моћни пасуљ – Пасуљ је толико добар за људски организам, тако да није изненађење да може да помогне и у борби против рака. Садржи неколико моћних фитокемикалија које могу заштитити ћелије од оштећења која могу да проузрокују карцином. У лабораторији су ове супстанце успориле раст тумора и спречиле их да ослобађају супстанце које оштећују оближње ћелије.
Поврће из породице купуса – Броколи, карфиол, купус, прокељ и кељ, као део породице купуса садрже компоненте које могу да помогну телу да се одбрани од карцинома као што су рак дебелог црева, дојке, плућа и грлића материце. Лабораторијска истраживања су дала обећавајуће резултате, али студије на људима су имале различите ишоде.
Тамнозелено лиснато поврће – Тамнозелено лиснато поврће као што су слачица, зелена салата, кељ, цикорија, спанаћ и блитва има обиље влакана, фолата и каротеноида. Ови хранљиви састојци налазе се на списку „исхрана против рака“ и могу да помогну у заштити од карцинома уста, ларинкса, панкреаса, плућа, коже и желуца.
И егзотични зачини штите – Куркумин је главни састојак индијског зачина куркуме и потенцијални борац против рака. Лабораторијске студије показују да може да потисне трансформацију, пролиферацију и инвазију канцерогених ћелија за широк спектар карцинома, а истраживања на људима су у току.
Методе кувања су такође важне – Начин на који се кува месо може да утиче на то колико велики ризик од рака представља. Пржење, печење на роштиљу и печење меса на веома високим температурама узрокује стварање хемикалија које могу да повећају ризик од рака. Чини се да друге методе кувања, попут динстања или обраде на пари, производе мање ових хемикалија. А када се месо динста, препоручује се да му се дода доста здравог поврћа.
Јагоде и малине садрже елагинску киселину – Јагоде и малине садрже фитохемикалију звану елагинска киселина. Овај моћни антиоксиданс се заправо може борити против рака на неколико начина одједном, укључујући и деактивирање одређених супстанци које изазивају рак и успоравају раст ћелија рака, што се још увек истражује.
Шећер гоји, а гојазност је ризик – Шећер не може директно да изазове рак. Али може да замени, избаци другу храну богату хранљивим материјама, која помаже у заштити од рака. Такође, повећава број калорија, што доприноси прекомерној тежини и гојазности, а прекомерна тежина такође представља ризик од рака. Воће, на пример, нуди слатку алтернативу слаткишима, пише портал е-клиника.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нова студија: Не постоји магична пилула, а неки суплементи повећавају ризик од рака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала