- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: НАТО је одавно Русију прогласио за непријатеља

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Русија је проглашена за непријатеља НАТО-а много пре самита Алијансе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров говорећи на конференцији за новинаре након састанка министара спољних послова каспијских држава.
„Што се тиче планова који се спремају за самит НАТО-а, да нас прогласи за претњу, да Кину прогласи за системски изазов: Русија је још одавно, пре него што је сазван самит НАТО-а, проглашена за непријатеља“, рекао је он.
Лавров је додао да „ако се слушају изјаве западних политичара, онда је Русија проглашена за непријатеља једноставно зато што не жели да се слаже са неолибералним светским поретком који САД, покоривши без изузетка цео западни свет, намећу свима осталима под слоганом светског поретка заснованог на правилима“.
Политика САД и НАТО-а неће се никако променити ако Алијанса Русију прогласи за претњу, додао је Лавров.
„Ово (проглашење Русије за претњу) нас не изненађује и ништа ново неће унети у практичну политику Сједињених Америчких Држава и њихових сателита најављено повећање на источном крилу оружаних снага НАТО-а, по мом мишљењу, до 200 хиљада или још више трупа. То је планирано без обзира на то шта ће бити записано у документима који буду усвојени у Мадриду.То је било најављено одавно. То је наставак веома неприхватљивог кршења свих претходних договора, обећања, политика приближавања Алијансе и њене војне инфраструктуре близу руских граница“, нагласио је шеф руске дипломатије.
Како је навео, Москва ће доносити закључке о томе како да сарађује са западним партнерима, јер они игноришу став Русије.
Према његовим речима, Запад је категорички одбијао да испуњава сопствене обавезе о неширењу НАТО-а, обавезе да обезбеди недељивост безбедности и одбијање да осигура безбедност на рачун безбедности других.
„Ако се наше речи и аргументи потпуно арогантно игноришу и то више није ‘ако’, већ утврђена чињеница, извлачићемо закључке како да се односимо према нашим западним суседима на овој планети“, рекао је Лавров.
У уторак у Мадриду почиње самит НАТО-а на коме ће земље усвојити нову стратегију у којој ће Русија бити означена као „непосредна претња колективној безбедности“, а разговараће се и о захтевима Финске и Шведске за придруживање Алијанси.
Москва је више пута истицала да је НАТО усмерен на конфронтацију. Како је наглашавао портпарол председника Русије Дмитриј Песков, даље ширење блока неће донети већу безбедност Европи. Руско Министарство спољних послова раније је саопштило да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, при чему Запад треба да одустане од политике милитаризације континента. Такође је речено да је сву практичну сарадњу која се годинама градила Алијанса одавно срушила.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
СВЕТ
Нова НАТО стратегија — против Русије и Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала