- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Не интересује нас да ли ће Зеленски бити на самиту Г20 у Индонезији

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Русију не интересује да ли ће председник Украјине Владимир Зеленски присуствовати „на маргинама“ самита Г20 у Индонезији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Сваки пут земља-домаћин позове неке представнике који нису чланови Г20. Сада се без Зеленског нигде не може, они су тако наметљиви, досадни. Очигледно има слободног времена између добијања команди из Вашингтона и зато је вољан да се уклопи у сваки формат и да нешто каже са сузама у очима. Али нас неће много интересовати да ли је он тамо негде са стране на самиту на Балију или није. Увек поштујемо поступке земље-домаћина Г20“, рекао је Лавров.

Такође је саопштио да је наредних дана планирана посета председника Индонезије Русији, а једна од кључних тема разговора са руским лидером Владимиром Путином биће припрема за самит Г20.

„Нећемо од смисла и значаја тог формата правити таоце некаквих хирова држава које покушавају да задрже своје проблеме у сфери утицаја Запада и које покушавају да натерају Запад да их активније искористи за реализацију своје политике поткопавања основа међународног права и успостављања своје хегемоније. Бавићемо се послом, а не пропагандом и идеологијом“, рекао је Лавров.

Како је додао, Русија приступа раду Г20 полазећи од основних принципа на којима је настала.
„То је, пре свега, осигуравање координације активности водећих светских сила у области економије и међународних финансија како би се обезбедила стабилност светске привреде, како би се спречиле кризе и друге конкретне ствари, повезане управо са одржавањем стабилности у области светске економије“, истакао је шеф руске дипломатије.
Подсетимо, самит Г20 ће бити одржан 15-16. новембра на острву Бали.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РУСИЈА
Путин ће учествовати на самиту Г20
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала