- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Навике које сви практикујемо, а које су опасне по здравље

CC0 / Pixabay / Јутарње буђење — илустрација
Јутарње буђење — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Живот сваког човека подељен је на низ навика које свакодневно упражњава и то није ништа чудно. Многе ствари радимо аутоматски и рутински, несвесни да можемо наше здравље и те како да угрозимо.

1. Буђење уз аларм

Сигурно сте се запитали како буђење уз звук аларма може бити штетно по здравље? Ова јутарња навика да се будимо уз звук који допире углавном са наши телефона није нимало наивна. Наиме, стручњаци истичу да ти звукови могу повећати ниво крвног притиска и стреса јер доводе до наглог раста адреналина. Мишљење научника јесте да покушате да усталите навике у спавању, тако што ћете сваког јутра устајати у исто време. Након неког времена аларм вам и неће бити потребан.

2. Претеривање у чишћењу

Уредност и хигијена свакако су пожељне и потребне. Али, претерано чишћење и може бити контрапродуктивно. Нека истраживања су показала да су она деца која су током одрастања била изложена бактеријама и мањим нечистоћама, развила јачи имуни систем. Деца одгајана у екстремно чистим условима била су више склона проблемима попут астме или алергија, пишу Новости Магазин.

3. Потпуно уклањање заноктица

Када заноктице потпуно уклонимо, правимо велику грешку. Оне штите нокте од бактерија, па честим и потпуним уклањањем само повећавамо ризик од инфекција, оштећења и суве коже. Не морате чупати заноктице из корена или их пречесто скидати.

4. Уклањање длачица из носа

Длачице у носу имају вишенаменску улогу - оне спречавају алергене, прашину и друге нежељење честице да преко носа доспеју до плућа. Како је нос бројним крвним судовима повезан са лобањом, та зона је врло осетљива, па инфекције могу лако да се прошире и поприме озбиљније димензије. Зато се саветује да их никако не чупате из корена. Ако баш морате да уклањате длачице из носа, учините то маказицама или тримером.
Спаваћа соба - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
ДРУШТВО
Три начина да расхладите спаваћу собу без клима уређаја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала