- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Неколико земаља СБ УН позвале на истрагу инцидента у Кременчугу

© Sputnik / Роман Махмутов / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Представници Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Албаније, Норвешке, Ирске и Украјине у УН позвали су на објективну и независну истрагу о инциденту у Кременчугу.

„Наглашавамо потребу за објективном, професионалном и независном истрагом, привођењем правди оних који крше међународно хуманитарно право и оних који чине ратне злочине“, наводи се у саопштењу групе земаља.

Земље напомињу да у потпуности подржавају актуелну истрагу Међународног кривичног суда, Канцеларије главног тужиоца Украјине и друге међународне истраге о догађајима у Украјини. Земље су навеле да су позвале све државе да у потпуности сарађују како би се починиоци привели правди.
Раније је Кијев позвао на хитан састанак Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини. Први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански рекао је да постоји много упадљивих недоследности у ситуацији са тржним центром и да све личи на провокацију у Бучи. То је управо оно што је кијевском режиму потребно да задржи фокус на Украјини уочи самита НАТО-а, сматра дипломата.
Ваздушно-космичке снаге Русије у понедељак су уништиле наоружање и муницију испоручену за украјинске трупе у Донбасу, који су се налазили у хангарима у Кременчугу, а детонација муниције изазвала је пожар у оближњем затвореном тржном центру, саопштило је руско Министарство одбране.
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Зеленски позвао УН да упуте изасланика у Кременчуг, назвао Русију терористичком државом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала