- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Немци и Британци преко Уставног суда разваљују Босну – Српска мора ићи својим путем

CC0 / Pexels / Заставе БиХ
Заставе БиХ  - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Уставни суд БиХ је одавно постао бесмислена политичка институција преко које странци, пре свега Немци и Британци „разваљују БиХ“. Зато Република Српска мора ићи својим путем, сматра академик Витомир Поповић, професор Уставног права на Правном факултету у Бањалуци.
Одлуком да укине Декларацију Скупштине Републике Српске о преносу надлежности Уставни суд Босне и Херцеговине прекорачио је своја овлашћења, каже за Спутњик академик Поповић.
Уставни суд БиХ укинуо је одредбе Декларације о уставним принципима Народне скупштине РС усвојену 10. децембра прошле године која је посвећена враћању надлежности Републике Српске. Уставни суд је одлуку донео по захтеву 15 чланова Представничког дома Парламента БиХ.

Немци и Британци преко Уставног суда разваљују Босну

Надлежности Уставног суда БиХ утврђене су чланом 6 Устава БиХ у које не спада укидање декларација које доноси Народна скупштина, објашњава Поповић. Уставни суд требало би да води рачуна да ли је неки закон, било ког ранга или било ког нивоа, у складу са Уставом БиХ, као и да се бави питањима која су везана за тзв. апелациону јурисдикцију и стварима које су предвиђене самим Уставом а у овом случају је изашао изван тих надлежности, додаје он.
„То није први пут да Уставни суд излази изван тога јер се он одавно претворио у политичку институцију. Очигледно је да странци, пре свега Немци и Британци покушавају на све начине да развале БиХ, да од ње направе унитарну и централизовану државу и да је угурају у НАТО. Дакле, све је у функцији тога и то је један од разлога зашто су у тај суд угурали и Албанца“.
Према његовим речима, странци немају шта да траже у Уставном суду БиХ после 20 и нешто година од како је ступио на снагу Дејтонски мировни споразум. Међутим, РС не треба да се обазире на тај и такав Уставни суд и сматра да би у најскорије време требало да повуче своје судије из Уставног суда и да одлуке Суда прогласи штетним по национални интерес и да их не примењује на својој територији.

Уставни суд БиХ – бесмислена политичка институција

Поповић истиче да се одлуке доносе уз помоћ странаца и прегласавањем Срба, а Устави суд се претворио, не у институцију која штити Устав, већ у орган који води политику, што је у надлежности Парламентарне скупштине.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РЕГИОН
„Република Српска иде својим путем“: Додикова реакција на одлуку из Сарајева /видео/
Подсећа да је претходно Уставни суд предложио да се донесе Закон о области концесија који нема никакве везе са његовим надлежностима и да се изјашњава о пољопривредном земљишту које наводно по споразуму о сукцесији из 2001. припада БиХ, што није тачно.
„Уставни суд је једна бесмислена институција која је изгубила сваки значај и утицај. Нисам неко ко се бави политиком, али бих му окренуо леђа одавно и рекао: За ваше одлуке – довиђења на територији РС“.

Српска мора ићи својим путем

Поповић сматра да се вероватно чека да се глобални односи везани за Европу и Украјину среде, да дође до примирја, а Срби из РС ће, хтели или не „морати да крену својим путем и да бирају свој правац“.
„Хоћемо ли слушати шта нам мисле Немци који су нас убијали у Другом светском рату или Британци који су нам наместили два или три светска рата? Апсолутно је јасно да они не смеју да имају било какав утицај код нас. Ни са људске, ни са моралне стране људи који су највећи геноцид починили не могу одлучивати о нашој судбини. Ми смо стари народ и савршено знамо наш пут“, закључио је Поповић.
Седница Скупштине Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РЕГИОН
Уставни суд БиХ укинуо закључке Скупштине Републике Српске о преносу надлежности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала