- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен узрок мистериозне метеоролошке појаве која је уздрмала Тихи океан

CC0 / Unsplash/elora manzo / Тихи океан
Тихи океан - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Мистериозна метеоролошка појава, огромни мехур загрејане воде, која се формирала у Тихом океану, угрозила живи свет у њему, али погодила и потпуно други крај света, изазвавши сушу у Јужној Америци, дуго је задавао главобоље научницима. Сада верују да су коначно открили његов узрок.
Џиновски мехур, промера чак 800 километара, изазвао је смрт бројних риба, птица и других морских животиња, претећи чак и рибарској индустрији. До сада је два пута достигао свој врхунац, а научници сада мисле да је његов узрок системско загревање у Тихом океану.

„Откриће дуготрајног загревајућег базена даје нам одговоре како настају овако екстремне појаве“, рекла је Арминех Баркордаријан, стручњак за атмосферу са Универзитета Хамбург.

Она и његове колеге открили су „базен“ загрејане воде у североисточном Пацифику, у ком температура расте за 0,4 степена током једне деценије. Период повишене топлоте током лета у њему сада је за 37 дана годишње дужи него пре две деценије, пише „Сајенс алерт“.
Научници су открили и да је мање ниских облака, који иначе хладе воду испод себе, у овом региону током хладније сезоне. Због тога ојачавају системи повишеног ваздушног притиска изнад базена топле воде током зиме. Научници верују да ова појава није природна, већ да је последица повећане емисије гасова стаклене баште.

„Овај базен топле воде наставиће да се загрева, подижући и фреквенцију и интензитет локалних топлотних таласа на мору“, објашњава Баркордаријанова.

Џиновски мехур, који је настао 2013. године, уништио је више од 100 милиона примерака рибе пацифичке зракоперке и на хиљаде морских птица, верују научници, а изазвао је и ширење токсичних алги које су омеле рибарску индустрију.
Научници сматрају да топлотни таласи нису изоловани само у северном Пацифику, већ да постоје и у Атлантском океану, као и у јужним морима, наводи се у научном раду објављеном у часопису „Комјуникејшнс Ерт енд инвајармент“.
Пустиња у Јужној Америци - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
СВЕТ
Велики мехур се формирао у Тихом океану и изазвао невиђене суше на супротном крају света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала