Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Обележавање Видовдана на Газиместану - Sputnik Србија

Са Газиместана одјекивале српске песме: После опела косовским јунацима, завијориле се заставе

Пратите нас
Данас се обележава Видовдан, у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389. године. Патријарх српски Порфирије служио је архијерејску литургију у манастиру Грачаница, а након тога је одржао помен на Газиместану. Биле су присутне јаке полицијске снаге. Окупљени грађани певали су српске песме и вијоре су се српске заставе.
Централна прослава је одржана у Крушевцу, где је изасланица председника Србије Александра Вучића, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић положила венац на Споменик косовским јунацима у Крушевцу.
Она је поручила да је очување мира и стабилности основни приоритет наше земље.
"Дан када се са пијететом сећамо косовских јунака, наши славни и храбри преци од Газиместана до Кошара су извојевали слободу у којој ми данас живимо, јер само у миру и слободи наша зенмља може даље да се развија и економски и привредно јача", поручила је Кисић у Крушевцу.
Она је истакла да се данас, са великом захвалношћу, сећамо наших славних и храбрих предака.
"Вечно смо им захвални за идеале за које смо се борили и које су нам оставили у аманет и зато је наше обећање да ћемо даље штитити и чувати нашу Србију, јачати и развијати и никада нећемо угрозити друге, али ћемо се увек борити за оно што је наше", рекла је Кисић.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
16:50 28.06.2022
Митрополит Хризостом: Косово поље симбол нашег страдања
Митрополит дабробосански Хризостом поручио је верницима на Газиместану да је Косово поље синоним великог страдања српског народа од 1389. године до данас.
Митрополит је присутнима, после помена косовским јунацима који је служио патријарх Порфирије, поручио је да је кнез Лазар жртвавовао себе да би српски народ био оно што данас јесте.
Додао је да смо данас овде да обновимо косовски завет, преноси Косово онлајн.

"Могу земљу да нам отму, али царство небеско и Бога не могу. Косовски завет је онај који нас привлачи, да се млађе генерације сете шта је кнез Лазар поручио српском народу. Сабрани са различитих страна света на Косову, сећамо се свих оних који су страдали", поручио је митрополит Хризостом.

15:19 28.06.2022
Хапшење младића из Београда на Газиместану - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
СРБИЈА
Младић из Београда ухапшен на Газиместану, одведен у Приштину, десеторици забрањен улазак на Косово
15:11 28.06.2022
Патријарх објавио снимак доласка на Газиместан
На Инстаграм налогу патријарха српског Порфирија објављен је видео снимак доласка поглавара СПЦ на Газиместан, на коме се види како га верници дочекују.
14:38 28.06.2022
Скуп на Газиместану завршен, грађани се разилазе без инцидената
Након што је завршен парастос косовским јунацима који је на Газиместану служио патријарх Порфирије, народ је полако почео да се разилази.
И док један број аутобуса напушта спомен комплекс, група окупљених грађана и даље пева и скандира, преноси Косово онлајн.
Скуп је за сада протекао мирно, на Газиместану се окупило неколико стотина грађана који су раширили српске заставе, носили су слике цара Лазара и скандирали су "Косово, Србија".
Скуп су обезбеђивали припадници Косовске полиције који су, на улазу на простор Газиместана код Приштине, претресали грађане, а од неких су тражили да скину мајице са српским националним обележјима.
Обележавање Видовдана данас је почело литургијом у манастиру Грачаница одакле је народ, аутобусима и сопственим колима, кренуо ка споменику српским јунацима на Газиместану.
13:55 28.06.2022
Одјекује са Газиместана: После опела косовским јунацима, оре се српске песме и вијоре заставе
Након што је патријарх Порфирије одржао опело косовским јунацима, окупљени на Газиместану подигли су српске заставе и староцрквене заставе.
Велики број посетилаца у хору је певао традиционалне српске песме. Окупљени узвикују „Косово је срце Србије“, „Црна Гора и Србија то је једна фамилија“.
13:01 28.06.2022
Газиместан: Полиција претреса окупљене, скидају мајице са српским обележјима, контрола и дроновима
Након литургије у манастиру Грачаница окупљени грађани кренули су, како својим возилима тако и организовано аутобусима, на Газиместан где ће патријарх Порфирије служити помен страдалим косовским јунацима.
Патроле полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године. На улазу на Газиместан претресају торбе, а грађанима који имају мајице са српским националним обележјима траже да их скину.
Окупљање за сада тече без инцидената, а очекује се да ове године дође више људи него претходних.
Полиција, која је јуче најавила повећање безбедносних мера, ово подручје надгледа и дроновима.
Осим Срба са Косова, на обележавање Видовдана дошли су многи и из Србије и Црне Горе.
12:46 28.06.2022
Колона возила иде ка Газиместану, присутна полиција
Након литургије у манастиру Грачаница окупљени грађани кренули су, како својим возилима тако и орагнизовано аутобусима, на Газиместан где ће патријарх Порфирије служити помен страдалим косовским јунацима.
Патроле полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године. На улазу на Газиместан претресају торбе.
Полиција, која је јуче најавила повећање безбедносних мера, ово подручје надгледа и дроновима.
Осим Срба са Косова, на обележавање Видовдана дошли су многи и из Србије и Црне Горе.
11:30 28.06.2022
Вучић вечерас додељује видовданска признања
Председник Србије Александар Вучић уручиће вечерас видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама, након чега ће бити организован свечани пријем поводом Видовдана и ступања на дужност председника Републике у другом мандату.
Церемонија уручења одликовања, као и свечани пријем, биће организовани у Палати Србија у 18.00 часова, саопштила је прес служба председника.
10:48 28.06.2022
Патријарх одликовао мајке четворо и више деце
Након литургије у манастиру Грачаница патријарх српски Порфирије уручио је орден "Мајка девет Југовића" мајкама које су родиле четворо и више деце.
Такође, новчану помоћ за ове породице обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију, а мајкама је ту помоћ уручио директор Канцеларије Петар Петковић.
"Честитамо мајкама, али још више се молимо Богу да им подари мир и стрпљење и да их одгајају у Христу. Тамо где постоји труд и напор Господ благосиља и награђује", поручио је Порфирије након доделе награ
10:42 28.06.2022
Стефановић: Видовдан је душа и срце српског народа
Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић честитао је данас свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије, велики празник - Видовдан, уз поруку да је Видовдан "душа и срце српског народа".
"На данашњи дан 1389. године на Косову пољу одиграла се чувена Косовска битка, која је у великој мери одредила пут српске државе. Борећи се да сачувају државу и слободу, Срби су по ко зна који пут стали на браник отаџбине", саопштио је Стефановић.
Према његовим наводима, косовска битка уткана је у само биће сваког Србина, а генерације наше деце и данас стасавају чувајући у својим срцима завет наслеђен од претходних поколења, саопштило је Министарство одбране.
"Видовдан је душа и срце српског народа. Сама срж нашег националног идентитета, који ће живети, све док живи и сећање на косовске јунаке. Наша је дужност, да чувајући завет предака, потомцима оставимо бољу Србију - економски, војно и културно снажнију и напреднију. И само на тај начин преци нас се неће постидети, а потомци нас неће заборавити. Живела Србија! Срећан Видовдан!", написао је министар Стефановић на свом Фејсбук налогу.
10:27 28.06.2022
Патријарх Порфирије у Грачаници - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
СРБИЈА
„Видовдан је наше око, Свети Лазар наше ухо, а светиње наш ум“: Јака порука патријарха из Грачанице
10:01 28.06.2022
Мандић и Кнежевић са Газиместана: Косовска битка симбол родољубља!
Председници НСД и ДНП, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, положили су венце на Газиместану, посвећене косовским јунацима, који су 1389. године, у боју са отоманским освајачима, жртвовали своје животе у одбрани отаџбине и православља.
09:47 28.06.2022
Појачано присуство косовске полиције у Грачаници
У Грачаници је приметно појачано присуство косовске полиције због Видовдана и великог броја грађана који су се јутрос окупили у манастиру Грачаница, где свету архијерејску литургију служи српски патријарх Порфирије.
Како преноси РТВ Грачаница, пут Грачаница- Гњилане затворен је за саобраћај кроз Грачаницу, па се возила која долазе из правца Приштине преусмеравају на обилазницу поред обданишта, где настављају пут Гњилана.
09:36 28.06.2022
ФОТО: Литургија у порти манастира Грачаница
09:28 28.06.2022
Ђакон Иван Црногорчевић и чланови православног братства „Свети Ђорђе“ под Горицом - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
СРБИЈА
Сметају им тробојка и мајице: Ђакону Ивану Црногорчевићу забрањен улазак на КиМ /фото/
09:17 28.06.2022
Петковић: Видовдан је уткан у биће и суштину српског народа
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић честитао је Видовдан свим Србима истакавши да је тај празник уткан у само биће и суштину српског народа и који је косовским заветом Кнеза Лазара показао "наше небоземно живљење".
Он је за РТС нагласио да је велики благослов и за Грачаницу и за српски народ што је Патријарх српски Порфирије ту.
"Присуство наше државе Србије и наше цркве показује јединство оличено и у нашој држави на челу са председником Александром Вучићем и нашој цркви на челу са патријархом Порфиријем. То је преко потребно јединство и снага нашем народу на КиМ", рекао је Петковић.
Он је казао и да Приштина уочи великих празника покушава да испровоцира српски народ и с тим у вези подсетио на јучерашњу забрану српским министрима да уђу на Косово, упад РОСУ јединица у привремени орган у Гораждевцу и хапшење повратника Милорада Ђоковића.
09:08 28.06.2022
Срби на Газиместану 28.06.2018 године - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
СРБИЈА
Видовдан — важан датум у низу момената српске прошлости
09:07 28.06.2022
Почело обележавање Видовдана у Грачаници
Литургијом у манастиру Грачаница почело је обележавање Видовдана. Свету архијерејску литургију пред великим бројем верника служи Патријарх српски Порфорије.
Присутни су и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић, председница општине Грачаница Љиљана Шубарић и други политички званичници.
Након литургије биће организован превоз до Газиместана где ће бити служен парастос страдалим јунацима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала