- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта ако и „Мирашева црква“ потпише уговор с државом

© Sputnik / Бобан НововићМираш Дедеић на протесту
Мираш Дедеић на протесту - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Имовина Српске православне цркве неће бити угрожена у Црној Гори, чак и ако тзв. Црногорска православна црква потпише уговор с државом, јер је СПЦ власник и држалац храмова, манастира и других сакралних објеката и земљишта, каже за Спутњик адвокат Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић.
Правни тим СПЦ не интересује како ће остале вјерске заједнице регулисати своје однос са државом Црном Гором, нити осјећа угроженост поводом тога јер, како истиче Каварић, СПЦ је једина канонска православна црква у Црној Гори, стара преко 800 година.
Премијер Дритан Абазовић саопштио је у Скупштини Црне Горе да ће влада потписати Темељни уговор са Српском православном црквом, а додао је да је стигао и захтјев Црногорске православне цркве која жели да на сличан начин регулише односе са државом. Реч је о канонски непризнатој цркви рашчињеног свештеника Мираша Дедеића која је као невладина организација регистрована у станици полиције на Цетињу.
Каварић објашњава за Спутњик да када је у питању однос између вјерских заједница и државе, онда је потребно знати да Устав Црне Горе, Закон о вјерским заједницама и међународни прописи нормирају иста права и обавезе за све вјерске заједнице и обавезе тих вјерских заједница према држави.
Саговорник Спутњика каже да је правни тим СПЦ усмјерен на регулисање, уговарање и заштиту својих права, обавеза и стандарда у овој области и у том смислу не осјећа угроженост, нити је СПЦ заинтересована за питања на који начин ће друге вјерске заједнице уређивати своје односе са државом.

„Желим једино истаћи да када су у питању друге вјерске заједнице да је правни тим СПЦ приликом ранијег периода преговарања користио као упоредни акт и ниво уговорених стандарда, Темељни уговор са Римокатоличком црквом, као вјерском заједницом насталом из истог коријена, која има сличан начин унутрашњег уређења и организације, само што смо тај уговор прилагодили особеностима СПЦ као Канонске Православне цркве у Црној Гори”, наводи Каварић.

Наш саговорник истиче да као пуномоћник СПЦ не осјећа угроженост Цркве од било које вјерске заједнице, јер имовина СПЦ, али и других вјерских заједница се не стиче нити се може отуђити оваквим уговором, већ се уговором само додатно јемчи оно што је већ зајамчено Уставом и Законом.
„Имовина Цркве (СПЦ) неће бити угрожена у Црној Гори, И ако такозвана ЦПЦ такођер потпише уговор са државом, јер СПЦ је власник држалац: храмова, манастира, других сакралних објеката и земљишта. Уколико ‘ЦПЦ‘ буде претендовала на имовину Цркве, она ће морати путем суда да покуша, али то никако не може урадити евентуалним уговором са државом”, поручује Каварић.

И ЦПЦ жели да потпише уговор са државом

Премијер Дритан Абазовић је јуче на премијерском сату у Скупштини Црне Горе казао да је стигао и захтјев од Црногорске православне цркве да и они желе да попишу темељни уговор са државом. Абазовић је поручио да то могу урадити све вјерске заједнице у Црној Гори, ако желе да уреде међусобне односе са државом.
План ДПС-а, СНП-а и УРА је да потпишу Темељни уговор са такозваном ЦПЦ, а Темељни уговор са СПЦ им је мост за то, изјавио је прије десетак дана лидер Праве Црне Горе Марко Милачић.
„Потписивање уговора са ЦПЦ би било државно легитимисање једне непризнате и неканонске организације, што би онда у перспективи представљало много већу опасност по имовину и права једине канонске вјерске организације православног народа, а то је Српска православна Црква. Управо овај процес и овај наум је, чини ми се, опаснији по СПЦ, али и Црну Гору, чак и од оног Закона о слободи вјероисповијести који је дигао Црну Гору на ноге. Права Црна Гора ће се на одлучан и озбиљан начин побунити против овог опасног процеса”, упозорио је Милачић недавно.

Неслагања у влади

Што се тиче уговор о уређењу односа црногорске државе са СПЦ, И ко је Абазовић током последњег сусрета са српским патријархом Порфиријем 12. маја у манастиру Острог, код Даниловграда саопштио да жели да његова Влада стави тачку на Темељни уговор, он се суочава са отпором готово истих структура које се у Црној Гори противе и чланству у Отвореном Балкану. Премијер Абазовић ће ускоро у званичну посјету Београду, али се не зна да ли ће се тада састати са патријархом Порфиријем.
Влада Црне Горе је формирала више комисија које се баве тиме. Званичан текст уговора још је непознат јавности.
Међутим, осим садржаја уговора, за дио министара у Влади Црне Горе спорно је и правно тумачење са ким држава треба да га потпише. Министри спољних послова и одбране Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић сматрају да уговор не може бити потписан са СПЦ зато што она нема статус правног лица у Црној Гори.
По њима, то се може учинити једино са све четири епархије СПЦ које егзистирају и регистроване су у Црној Гори.
Из ДПС оспоравају и сам назив уговора сматрајући да не може бити Темељни јер СПЦ нема статус државне цркве. Истичу да једино Света Столица са којом је Црна Гора потписала Темељни уговор на то имала право будући да управља државом Ватикан.
Због отпора и у самој Влади и парламентарној већини, посланик Демократског фронта Славен Радуновић упитао је премијера да ли је спреман да због Темељног уговора и Отвореног Балкана ризикује пад Владе.
„Има ли дисонантних тонова, има. Да ли неко жели да руши Владу око тога, то није мој проблем. Док сам премијер бавим се државним питањима“, одговорио је Абазовић 27.јуна у црногорском парламенту, поновивши да очекује да се питање уговора са СПЦ ускоро ријеши.
Мандатар за састав Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РЕГИОН
Абазовић пред посјету Србији: Очекујем ресетовање односа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала