- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стејт департмент увео санкције ФСБ-у

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе увеле су санкције Федералној служби безбедности Русије (ФСБ), наводи се у документу који је у уторак објавио Стејт департмент.
„Стејт департмент је увео санкције руском ФСБ-у, јер је та служба политичко пододељење, агенција или оруђе владе Руске Федерације. Од почетка руске инвазије на Украјину веродостојни извори указују на умешаност ФСБ-а у кршење људских права и нападе на украјинске грађане“, тврди се у саопштењу.
Стејт департмент је такође оптужио ФСБ да је наводно учествовао у принудном расељавању украјинских држављана из њихових места становања и да је наводно починио друга дејства усмерена против њих.
Због уведених санкција сва имовина и активи у власништву ФСБ-а, ако се налазе у Сједињеним Америчким Државама или под контролом лица из Сједињених Америчких Држава, биће блокирани. Такође се блокирају и све организације које су директно или индиректно са 50 одсто или више у власништву једног или више блокираних лица. Такође су забрањена било каква улагања или зајмови, пружање добара или услуга било којим санкционисаним лицима и организацијама.
Америчке власти су протеклих година већ увеле санкције против ФСБ-а.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а да су санкције нанеле озбиљан ударац светској економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала