- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска сагласна са ступањем Финске и Шведске у НАТО

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГоворница у конференцијској сали у седишту НАТО-а
Говорница у конференцијској сали у седишту НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Турска ће подржати позив Финске и Шведске да се придруже Северноатлантској алијанси, саопштила је канцеларија финског председника. Претходно је турска телевизија „ТРТ Хабер“ јавила да су Турска, Шведска, Финска и НАТО потписали заједничку изјаву након преговора у Мадриду.
Церемонија потписивања одржана је одмах након преговора на којима је учествовао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Са турске стране, документ је потписао министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.
Фински председник Саули Нинисте састао се уочи самита НАТО-а у Мадриду са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и шведским премијером Магдаленом Андерсон, уз посредништво генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.
Како је за Спутњик саопштила Канцеларија председника Турске, Шведска и Финска ће сарађивати са Анкаром у борби против тероризма, обавезаће се да неће подржавати Радничку партију Курдистана забрањену у Турској и организацију исламског проповедника Фетулаха Гулена.
Канцеларија додаје да Турска поново потврђује своју подршку политици отворених врата НАТО-а и изражава подршку позиву да Финска и Шведска постану чланице Алијансе.
Са своје стране, кабинет председника Финске саопштио је да ће Турска подржати позив Финске и Шведске да постану чланице Северноатлантске алијансе.

„Након састанка министри спољних послова наших земаља потписали су трипартитни меморандум, који потврђује да ће Турска на самиту у Мадриду ове недеље подржати позив Финске и Шведске да постану чланице НАТО-а. Конкретни кораци за наше приступање НАТО-у ће се договорити савезници НАТО-а у наредна два дана, али сада је ова одлука неизбежна“, истиче се у саопштењу.

Земље ће, такође, подржавати једна другу у борби против тероризма.
„Наш заједнички меморандум наглашава посвећеност Финске, Шведске и Турске да пруже пуну подршку у борби против претњи по међусобну безбедност. Чињеница да смо постали савезници у НАТО-у додатно ће ојачати ову обавезу“, додаје се у саопштењу.

Столтенберг: Имам поверења у потписани меморандум

Земље НАТО-а ће на самиту у Мадриду званично позвати Финску и Шведску да се придруже Алијанси, али ће сам процес уласка потрајати дуже, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Мадриду.

„Сутра ће лидери Алијансе донети одлуку да позову Финску и Шведску да постану њене чланице. После овог самита оне ће бити позване (земље), затим ће почети процес ратификације у свим престоницама, али имам апсолутно поверење у трипартитни меморандум о разумевању који је данас потписан“, рекао је он.

Према његовим речима, потписани меморандум узима у обзир све бојазни Анкаре, укључујући питања извоза оружја и борбе против тероризма.
Подсетимо, Финска и Шведска су због догађаја у Украјини 18. маја предале генералном секретару НАТО-а захтев за улазак у Алијансу. Турска је блокирала почетак процеса разматрања ових пријава. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО, јер не може да верује њиховим уверавањима о односима са представницима Радничке партије Курдистана која је забрањена у Турској.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала