- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амбасадор Русије у Софији: САД и Британија стоје иза протеривања руских дипломата из Бугарске

CC BY-SA 3.0 / MrPanyGoff / Амбасада Русије у Бугарској
Амбасада Русије у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Велика Британија командују Бугарском и одговорне су за протеривање руских дипломата из те земље, изјавила је руски амбасадор у Бугарској Елеонора Митрофанова за телевизију „Русија 24“.
„Апсолутно тачно је да су то Американци. Ту нема шта да се говори“, одговорила је она на питање ко су „спољне силе“ које су донеле одлуку о протеривању 70 руских дипломата.
„Овде Британци и Американци у потпуности командују овом земљом, нажалост“, додала је она.
Митрофанова је додала да је број запослених руске амбасаде протераних из земље невиђен и навела да је бугарска страна, између осталог, прогласила непожељним куваре, возаче и инжењере.
Према њеним речима, Москва ће заменити дипломате које је Бугарска протерала.
Она је додала и да ће Генерални конзулат Русије у Варни привремено престати са радом због протеривања руских дипломата. Митрофанова је прецизирала да ће решавање свих конзуларних питања овог округа бити пребачено у главни град Бугарске.
„Конзулат ће за сада привремено престати са радом, можда ће издавати нека документа која су већ истекла, неће примати ништа ново. За сва конзуларна питања Русинског округа људи ће морати да иду у Софију и то онда када отворимо и наше конзуларно одељење, јер ће сада бити обустављен и рад нашег конзулата и амбасаде“, додала је она.
Бугарски премијер Кирил Петков изјавио је раније да ће 70 руских дипломата бити протерано из земље због наводне шпијунаже. Министарство спољних послова Русије је саопштило након тога да ће Москва „дати одговарајући одговор“.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући одлуку Бугарске да протера 70 радника руске амбасаде, изјавила да је то учињено по налогу спољних сила.
Портпарол Министарства спољних послова Русија Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
РУСИЈА
Захарова: Одлука Софије о протеривању дипломата у супротности са интересима народа Бугарске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала