Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Двадесет особа добило статус жртве у процесу који се у Хагу води против Тачија

© AP Photo / Jerry LampenХашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Двадесет особа добило је статус жртве у процесу који се води против бившег председника привремених приштинских институција и једног од вођа „ОВК“ Хашима Тачија, наведено је у извештају о раду током 2021. који су објавила Специјализована већа Косова, са седиштем у Хагу.
„Током 2021. године, претпретресни судија је издао широк спектар одлука и наредби, о извођењу доказа, учешћу жртава у процесу, притвору оптужених, надлежностима и недостацима у виду оптужнице“, наводи се у извештају.
Подсећа се да је поступак против Тачија почео у новембру 2020. године, када је Специјализовани тужилац ухапсио њега као и Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија по оптужбама за злочине против човечности и ратне злочине.
Како се наводи у извештају, од 2020. године статус жртве је добило 30 особа у три судска предмета пред Специјализованим већима Косова. Једна особа у предмету против Шаље, девет у случају против Мустафе и 20 у случају против Тачија и других.
Током 2021. године за шест особа одбијен је статус жртве у случају Тачи и други.
„Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи се суочавају са шест оптужби за злочине против човечности — прогон, затварање, мучење, убиство, отмице и друга нехумана дела, затим и по четири тачке за ратне злочине, противправно лишавање слободе, окрутно поступање, мучење и убиство“, наводи се у извештају, пренео је „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала