- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољански у Савету безбедности УН: Није било напада на тржни центар у Кременчугу

© AP Photo / Seth WenigПрви заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански
Први заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Русија је извела напад на хангаре са западним оружјем у Кременчугу, а не на тржни центар, изјавио је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански на седници Савета безбедности УН.
„У стварности, на њега није извршен никакав напад. Руске оружане снаге су извршиле ударе високо прецизним оружјем на хангаре са оружјем западне производње и муницијом добијеном од Сједињених Америчких Држава и европских земаља у подручју фабрике друмских машина у Кременчугу. То наоружање и муниција били су расути по складишту ради даљег испоручивања групама украјинских трупа у Донбасу, односно како би се овим оружјем гађала стамбена насеља Доњецка, Луганска и других градова. Напади руских оружаних снага су то спречили“, рекао је Пољански.
Према његовим речима, украјинске власти намерно складиште оружје које им је Запад предао у центре градова, користећи цивилно становништво као живи штит.
Према његовим речима, оружје које Запад испоручује Кијеву, као и страни плаћеници који су стигли у Украјину, легитимни су војни циљеви Русије.
„Једино што Кијев жели од вас је подршка у новцу и оружју. Истовремено, морате схватити да су испоруке последњег, као што смо вас упозоравали од самог почетка, за нас били и остали војни циљеви, као што су плаћеници из ваших држава. А објекти у којима се ово оружје и плаћеници налазе или складиште, такође постају легитимни војни циљеви“, нагласио је Пољански.
Он је додао да су такви легитимни циљеви били и хангари на територији фабрике у Кременчугу.
„Кијевски режим намерно складишти оружје у самом центру градова, поред стамбених насеља, угрожавајући становништво и претварајући га у живи штит“, нагласио је он.
Према његовим речима, Запад се труди да то не примећује и на тај начин обезвређује вредности које покушава да промовише.
Како је навео, испорукама оружја Запад само продужава агонију кијевског режима.
„Испорукама оружја само продужавате агонију злочиначког режима у Кијеву, који је спреман да жртвује своје становништво. И што пре то схватите, пре ће украјинско руководство сести за преговарачки сто са реалном позицијом, а не са паролама и фантомским боловима“, констатовао је Пољански.

О говору Зеленског у УН

Говор председника Украјине Владимира Зеленског у Савету безбедности УН у видео-формату није био усаглашен са свим члановима овог тела и о њему је саопштено у последњем тренутку, чиме се крши досадашња пракса Савета безбедности, истакао је Пољански.
„Озбиљно смо забринути због политике албанског председавања по питању учешћа председника Зеленског на данашњем састанку. По овом питању није било консултација са свим члановима савета. Делегације су фактичко стављене пред свршен чин у последњем тренутку. Тиме се крши устаљена пракса и традиција рада Савета безбедности“, објаснио је он.
Руски дипломата је такође напоменуо да би, према утврђеним нормама, сви говорници требало да буду у сали за седнице.
„Више пута смо потврдили наше схватање да представници држава које желе да говоре у савету морају бити физички присутни у сали за седнице. Савет безбедности УН не би требало да се претвара у платформу за даљинску пропагандну кампању председника Зеленског да моли за оружје од учесника самита НАТО-а“, нагласио је Пољански.

О специјалној операцији

Према његовим речима, специјална војна операција Русије у Украјини ће се наставити све док се не прекине гранатирање Донбаса и не престане да са украјинске територије долази претња.
„Покренули смо специјалну војну операцију како бисмо зауставили гранатирање Донбаса од стране Украјине, како би са територије ове земље, претворене у анти-Русију по налогу западних земаља, као и њеног неонацистичког руководства, престала да долази претња и Русији и становницима југа и југоистока Украјине. Док се ови циљеви не остваре, наша операција ће се наставити“, закључио је руски дипломата.

О украјинском житу

Говорећи о оптужбама Украјине да је Русија украла украјинско жито, Пољански је истакао да су лажне.
„У ову логику логично се уклапа и лаж о крађи украјинског жита, коју смо такође данас чули“, рекао је он.
Ваздушно-космичке снаге Русије у понедељак су уништиле наоружање и муницију испоручену за украјинске трупе у Донбасу, који су се налазили у хангарима у Кременчугу, а детонација муниције изазвала је пожар у оближњем затвореном тржном центру, саопштило је руско Министарство одбране.
Украјински председник је с тим у вези на свом Телеграму написао да гори тржни центар у Кременчугу. Он је тврдио да је узрок ракетни напад. Са своје стране, први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански рекао је да постоји много упадљивих недоследности у ситуацији са тржним центром и да све личи на провокацију у Бучи.

Специјална војна операција

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала