- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Антируско упориште у Украјини било би Дамоклов мач за Русију

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Москва ће константно живети под претњом, ако у близини њених граница, у Украјини буде створено антируско упориште, изјавио је руски председник Владимир Путин говорећи о специјалној операцији у Украјини, по завршетку самита Каспијске петорке у Ашхабаду.

„Већ сам много пута говорио о томе: створиће такво антируско упориште у близини наших граница и константно ћемо живети под таквом претњом, под тим Дамокловим мачем“, објаснио је Путин говорећи о специјалној операцији у Украјини.

Циљ Запада - остварење империјалних амбиција

Позив западних земаља Украјини да одустане од преговора са Русијом потврђује да се све чини да се остваре империјалне амбиције уједињеног Запада, сматра Путин.
„Нешто смо се договорили, онда су они одустали од својих договора. Али позив Украјини да настави борбена дејства и позив да одустане од даљих преговора само потврђује наше претпоставке да Украјина није циљ, добробит украјинског народа није циљ уједињеног Запада и НАТО-а“, објаснио је руски лидер.
Како је навео, то је средство за заштиту сопствених интереса.
„То јест преко Украјинаца, украјинског народа, НАТО и водеће земље НАТО-а једноставно желе да се даље афирмишу, потврде своју улогу у свету, потврде не лидерство, већ свој хегемонизам у правом смислу те речи и своје империјалне амбиције“, додао је он.
Према његовим речима, западне земље су увек говориле о својој изузетности, наметале светској заједници тезу и слоган да „ко није са нама он је против нас“.
„Све то је манифестација исте политике“, додао је председник.

Инцидент у Кременчугу - није био терористички напад

Коментаришући инцидент у Кременчугу, Путин је рекао да није било терористичког напада на тржни центар у Кременчугу.

„Тамо нема никаквог терористичког напада. Знам, и то смо говорили много пута, приказивали смо, види се из дронова када у стамбене објекте постављају оружје, бацаче ракета, артиљерију, тешку технику. Ми не пуцамо тек тако“, рекао је Путин одговарајући на питања новинара у Ашхабаду.
Он је напоменуо да се, „по правилу, то ради на основу резултата извиђања циљева“.

„Сигуран сам да је у том случају све било исто тако. Они крију технику коју Запад испоручује у свакојаке хангаре, пијаце, фабрике, погоне у којима се поправља техника, или је тамо сређују након доласка из иностранства. Руска војска не изводи нападе ни по једном цивилном објекту“, нагласио је Путин.

Коначан циљ операције - заштита Донбаса и гарантована безбедност Русије

Путин је нагласио да се циљеви специјалне операције Русије у Украјини нису променили и да разлике могу бити присутне само у тактици.
Како је објаснио, руска војска остварује своје циљеве током операције, а коначни циљ је заштита Донбаса и стварање услова који ће гарантовати безбедности Русије.
Путин је још прокоментарисао изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да је НАТО одавно почео да се припрема за конфронтацију са Русијом, још 2014. године, изјавивши да то није ништа неочекивано и да се одлучне акције Русије за заштиту својих интереса тиме и објашњавају.
Он је додао да о роковима завршетка операције не треба говорити.
„О роковима не треба говорити, и ја то никада не коментаришем, јер је то живот, то су реалне ствари. Одређивати било какве рокове је погрешно “, истакао је Путин.

Специјална војна операција

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Путин: Ако инфраструктура НАТО-а буде распоређена у Шведској и Финској ─ Русија ће одговорити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала