- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Украјински неонацисти поставили положаје код школе и обданишта у Краматорску

© AP Photo / Andrew MarienkoУкрајински војници са преносивим системом Carl Gustaf M4
Украјински војници са преносивим системом Carl Gustaf M4  - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Припадници неонацистичких украјинских батаљона блокирали су путеве и поставили ватрене положаје, као и артиљерију на прилазима школе и обданишта у Краматорску, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбраном Министарства одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Према његовим речима, украјинска војска је слично деловала и у Одеси, где су на горњим спратовима стамбених зграда били постављени ватрени положаји и снајперски пунктови. Локални становници нису евакуисани из својих станова и фактички се користе као живи штит, објаснио је Мизинцев.
„У Северску у Доњецкој Народној Републици на територији школе број 3 распоређена су оклопна возила, артиљерија великог калибра и вишецевни бацачи ракета украјинских оружаних формација, док у фискултурној сали држе становнике оближњих кућа, наводно под изговором да се осигура њихова безбедност“, додао је он.
Како је навео, украјински националисти, користећи тактику нациста из Другог светског рата, желе да до темеља спале град Авдејевку заједно са цивилима, а затим да за то окриве руску војску.
„Из пресретнутих радио-веза неонациста и страних плаћеника поуздано је утврђено да су током приближавања Авдејевки Оружаниха снага Русије и формација Доњецке Народне Републике, копирајући тактику ‘спаљене земље’ коју су користили нацисти током Другог светског рата, намеравају да збришу град са лица земље“, рекао је Мизинцев на брифингу у среду.
Он је навео да се у једном од ових радио разговора наводи да су украјинске снаге добиле наређење да спале Авдејевку до тла, а да са цивилима могу да раде шта хоће, само да их не пуштају кућама.
„Сврха оваквих дејстава украјинских неонациста је да оптуже Оружане снаге Русије за наводно неселективне ударе на цивилне објекте са широким медијским извештавањем у украјинским и западним медијима, према већ разрађеном сценарију“, истакао је Мизинцев.
Генерал је додао и да су јединице за разминирање Оружаних снага Русије и Министарства за ванредне ситуације Русије током специјалне операције провериле 3.642,24 хектара територије и неутралисале 40.651 експлозивни објекат.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала