Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скандалозан потез: Приштина с Београдом успоставља реципроцитет за личне карте, одлука и о таблицама

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти на седници парламента
Аљбин Курти на седници парламента - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Влада привремених институција у Приштини успоставила је реципроцитет за улазак држављана Србије на Косово тако што је на електронској седници одлучила да примени исту меру као званични Београд, који не прихвата личне карте такозваног Косова, али грађанима Косова на улазу даје писмо које замењује идентификациона документа.
Усвојена је и одлука о пререгистрацији возила на РКС таблице до 30. септембра, преноси Косово онлајн наводе "Кохе".
"Владин кабинет је донео и одлуку према којој се сваком лицу које дође на државну границу са личним документом издатим од стране српских власти, на граничним прелазима доставља образац декларације који привремено замењује коришшење документа. Декларациони лист ће створити основу за промет на територији Републике Косово и за коришћење у државним институцијама", наводи се у саопштењу владе привремених институција у Приштини.
Такође, донета је одлука да се становницима, углавном на северу Косова који имају регистарске таблице које издаје Србија, али са ознакама градова на Косову, пружи још једна шанса, како је недавно речено, да се врате на регистарске таблице тзв. РКС.
Влада привремених институција У Приштини је усвојила одлуку да се омогући регистрација возила са РКС регистарским таблицама за сва возила опремљена регистарским таблицама "ПР", "КМ","ПЗ", "ГЛ", "УР", "ЈП", "ДА" или "ЂА".
Регистрација возила на РКС таблице, како се наводи у одлуци владе привремених институција у Приштини, почиње од 1. августа и трајаће до 30. септембра, а након истека тог рока возила која се не пререгиструју сматраће се национализованом робом.
"Министарство унутрашњих послова дужно је да предузме све потребне радње и мере у циљу спровођења поступка из тачке 1. ове одлуке и да координира процес регистрације у координацији са надлежним министарствима", наводи се у одлуци.
"Коха" наводи да је Влада привремених институција у Приштини прошле године успоставила и реципроцитет за аутомобилске таблице. Од тада, аутомобили са српским таблицама који улазе на Косово морају да прекривају државни симбол, као и аутомобили са РКС таблицама при уласку у Србију.
Пре ове одлуке, на Косову су били дозвољени аутомобили са српским таблицама, док су они са РКС регистарским ознакама, на улазу у централну Србију, добијали привремену регистарску таблицу коју је издавао званични Београд уз накнаду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала