- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта у документу НАТО пише о Балкану

© AP Photo / Olivier MatthysЗаставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Шефови држава и влада земаља чланица НАТО оценили су у данас усвојеном документу "НАТО 2022 Стратешки концепт", да су Западни Балкан и Црноморски регион од стратешког значаја за Алијансу.
"Наставићемо да подржавамо евроатлантске тежње заинтересованих земаља у овим регионима. Уложићемо више напора како бисмо ојачали њихову способности да адресирају различите претње и изазове са којима се суочавају и повећамо њихову отпорност на њих, злонамерно мешање и принуду треће стране", истиче се у документу.
Од земаља региона, једино је директно поменута Босна и Херцеговина.
"Наставићемо да развијамо наша партнерства са Босном и Херцеговином, Грузијом и Украјином да унапреде наш заједнички интерес у евроатлантским односима - мир, стабилност и безбедност", наведено је у документу.
"НАТО 2022 Стратешки концепт" на 16 страна дефинише правце деловања НАТО у наредним годинама, односно план за Алијансу у "опаснијем и конкурентнијем свету".
Учесници самита одлучили су и о „фундаменталном помаку у нашем одвраћању и одбрани“, који је подржан повећаним улагањима у одбрану и заједничким финансирањем, као и већом подршком Украјини на дужи рок.
НАТО је позвао Шведску и Финску да постану чланице те војне алијансе, истичући да ће приступањем те земље бити безбедније, НАТО јачи, а евро-атлантски регион безбеднији.
Русија је описана као "најзначајнија и директна претња безбедности савезника".
Наводи се и да је НАТО обећао да настави да пружа помоћ Украјини и усагласио пакет помоћи за модернизацију одбрамбеног сектора те земље.
НАТО је у саопштењу Кину описао као изазов за интересе, безбедност и вредности Алијансе и као замљу која покушава да подрије међународни поредак заснован на правилима, пренео је Танјуг.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
НАТО усвојио нови Стратешки концепт: Русија директна претња по безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала