- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: НАТО се спремао за конфронтацију са Русијом од 2014.

© AP Photo / Bernat ArmangueГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
НАТО је одавно почео да се припрема за конфронтацију са Русијом, још 2014. године, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре после другог дана самита Алијансе у Мадриду.
„НАТО се за то припремао дуго, а не да смо 24. фебруара схватили да је Русија опасна. Реалност је да смо се за то припремали од 2014. године. Стога смо повећали наше војно присуство на истоку Алијансе и НАТО је почела да улаже више новца за одбрану“, истакао је Столтенберг.
Он је додао да је НАТО за сада договорио само шему за стварање Снага за реаговање од 300 хиљада војника, које земље Алијансе тек треба да попуне.
„Договорили смо се о новом моделу и структури НАТО-а, његовом оквиру и принципима. А затим ће савезници морати да дају свој допринос овом моделу“, констатовао је он.
Према његовим речима, већина снага биће „домаће“, као и да је планирано да се то уради следеће године.
Раније је генерални секретар НАТО-а саопштио да Алијанса планира да ојача борбене групе на својим источним границама, као и да повећа бројност Снага за брзо реаговање са садашњих 40 на више од 300 хиљада.
Самит НАТО-а одржава се у Мадриду од 28. до 30. јуна. Алијанса је израдила и усвојила нови Стратешки концепт, узимајући у обзир актуелна дешавања на међународној сцени и стратешке перспективе развоја организације. Русија се у њему назива „најзначајнијом претњом“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала