- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Први Србин у „фудбалу сутрашњице"

© Фото: Принтскрин/FC Red Bull SalzburgСтрахиња Павловић, Салцбург, Аустрија
Страхиња Павловић, Салцбург, Аустрија - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Као гром из ведра неба у уторак је одјекнула вест да је Страхиња Павловић (21) прешао из Монака у Ред Бул Салцбург у трансферу вредном девет милиона евра. Репрезентативац Србије задужио је дрес једног од најмодернијих клубова у Европи, који се по концепту много издваја у односу на остале. И одмах да кажемо – направио сјајан потез.
Доведи младог играча јефтино, развиј га и потом продај као звезду, као што је то био случај са Норвежанином Ерлингом Холандом, је модел успеха помоћу којег је Ред Бул Салцбург инкасирао више од 200 милиона евра у протеклих пет година.

„Имамо најмлађи тим у историји. Најважније је да планирате три или четири године унапред и да у академији видите који ће играч бити за корак испред осталих“, истиче често директор Кристоф Фројнд.

Откако је 2005. купила овај клуб, чувена компанија за производњу енергетских пића, која је и технички спонзор, Салцбург је постао апсолутни господар аустријског фудбала са 13 титула шампиона и девет купова. Иако су редовни учесници Лиге Европе или Лиге шампиона, њихов највећи међународни успех је титула у омладинској Лиги шампиона 2017. године, као признање за сјајан рад са клинцима.
Са екипом просечне старости од 23 године, у којој су њих 20 странци из целог света, Салцбургова стратегија је јасна: пронаћи најталентованије фудбалере на свету, увећати им тржишну вредност и потом их богато продати. А наравно, не беже ни од улагања и плаћања озбиљних обештећења као што је то био случај са Павловићем.
Мане, Кеита, Холанд као добри примери
Добар пример како Салцбург функционише је Садио Мане. Нови нападач Бајерна стигао је у Аустрију за само четири милиона евра сада већ давне 2012, а само годину касније продали су га Саутемптону за 23 милиона, одакле је после достигао врх светског фудбала преласком у Ливерпул.
© AFP 2023 / FRANCK FIFEСадио Мане, Ливерпул
Садио Мане, Ливерпул - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Садио Мане, Ливерпул
Формула је потом успешно поновљена у случају Набија Кеите. Дошао је 2014. за 1,5 милион евра, да би 2016. био продат Лајпцигу за готово 30 милиона. Или суперзвезда Ерлинг Холанд за кога су платили осам милиона евра 2019. а потом продали Дортмунду за 20 милиона, уз загарантовану зараду од даљег трансфера у Манчестер сити.
Јасна посвећеност стварању фудбалера
Филозофија Салцбурга је раније била другачија, јер су окосницу тима чинили играчи у зениту својих каријера, али се 2012. модел променио и кренуо у смеру проналажења талената.
Пројекат је захтевао другачију димензију, са јасном посвећеношћу фудбалском образовању које се базирало на две ствари: успостављању мреже интернационланих скаута и изградњи тренинг центра високе категорије.
© AP Photo / Martin MeissnerНорвешки фудбалер Ерлинг Холанд
Норвешки фудбалер Ерлинг Холанд - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Норвешки фудбалер Ерлинг Холанд
„Тражили смо само младе играче од 16 до 19 година. Звали су нас многи агенти, али нас њихови играчи нису занимали јер су углавном били старији и неприкладни за наш стил фудбала“, каже Фројнд.
Они фудбалери који прођу високе стандарде имају прилику да тренирају у Ред Бул Академији, треининг комплексу нове генерације на ободу Моцартовог града, који је посвећен дечацима из омладинске школе који чине срце и душу и првог тима.
Везе са Африком, Азијом и Јужном Америком
Изван граница Аустрије, Салцбург сарађује са скаутима из Африке, Азије и Јужне Америке, а Ред Бул има и свој модерни тренинг центар у Бразилу.
„Не можете само да одете у Африку или Азију, да им објасните како играте фудбал и одведете им највеће таленте. Иза тога стоји велики посао“, тврди Фројнд чији скаути по неколико пута годишње лете широм света.
За све ове играче, логично, нема места у првом тиму, па клуб има договор са локалним друголигашем Лиферингом, да им шаље играче на позајмицу.
Филозофија рада Ред Бул Салцбурга, коју је 2012. успоставио доскорашњи тренер Манчестер јунајтеда Ралф Рангник, се јасно осликава и у поруци „Ми смо фудбал сутрашњице“, која је исписана испред Ред Бул Арене.
© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаНемачки фудбалски стручњак Ралф Рангник
Немачки фудбалски стручњак Ралф Рангник - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Немачки фудбалски стручњак Ралф Рангник
Када је реч о привлачењу најталентованијих фудбалера из целог света, у Салцбургу знају да њихов јак адут лежи у чињеници да добро комбинују породичну атмосферу поносног клуба, далеко од мејнстрима, али конкурентног у Европи.
„Овде млади фудбалери имају прилику да се осећају добро и добијају шансу да играју фудбал на професионалном нивоу раније од осталих. Важно нам је да имају добре услове и да тренирају одлично“, сумира спортски директор.
Дакле, у Салцбургу имају јасну стратегију: да помогну играчима у интеграцији и понуде им минуте пре него што заврше у неком већем клубу. Укратко, да буду део нечије каријере, а не њен завршетак.
Ако Павловић, иначе први Србин у новом систему Ред Бул Салцбурга, буде то добро схватио и испоштовао, очекујмо велику каријеру за момка из Шапца и љубимца Драгана Стојковића Пиксија.
Дрес овог клуба носили су пре њега и Саша Илић, Милан Дудић и Ђорђе Ракић, али је то био неки други Салцбург, из неких прошлих времена, далеко од овог данас.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала