Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„У Бондстилу живимо као затвореници“: Сведочење авганистанског обавештајца

© AP Photo / Visar KryeziuВојник у бази Бондстил
Војник у бази Бондстил - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Бивши авганистански обавештајни званичник и политичар који је блиско сарађивао са САД након терористичких напада 11. септембра каже да су он и још око 45 авганистанских избеглица заглављени у америчкој војној бази на Косову у неприкладним условима откако су их САД евакуисале из Авганистана. прошлог лета и да су се осећали „као затвореници“.
Мухамед Ариф Сарвари, познат као „инжењер Ариф“, радио је са ЦИА током америчке инвазије на Авганистан 2001. Он је наставио да служи као највиши обавештајни званичник и политичар пре него што су талибани поново преузели контролу над земљом прошлог августа.
„Овде су људи који су били у Министарству одбране у Авганистану, који су радили у ЦИА, америчкој амбасади у Кабулу, као и полицајци и цивили који су побегли од талибана“, написао је за Си-Би-Ес њуз у текстуалној поруци из базе „Бондстил“.
Сарвари је рекао да је, када су он и неке друге избеглице ушле у амерички војни авион који је евакуисао људе из Кабула током хаотичног повлачења САД прошлог августа, прво одведен у Кувајт и Катар, али му је потом речено да ће бити одведен на Косово ради даље обраде. Рекао је да му је, када је завршио у кампу Бондстил, речено да ће, ако избеглице морају да остану тамо дуже од неколико недеља, бити обезбеђен бољи смештај.
Али Сарвари је рекао да се ништа није променило за девет месеци у кампу, осим што је неким избеглицама одбијен улазак у Сједињене Државе.
Уз недостатак информација о њиховим случајевима, то је навело неке од Авганистанаца да организују протест. У малим групама држали су натписе на којима је писало: „Кршење људских права“; „Докле треба да трпимо“; „Желимо правду“; и „Желимо слободу“. Деца су била међу избеглицама на фотографијама које је Сарвари поделио за Си-Би-Ес њуз.
„Овде сам са својом женом и две ћерке. После отприлике 3-4 месеца нашег боравка, деци су обезбедили неколико часова и дали им неке игре. Не постоје праве школе“, рекао је Сарвари.
Он сматра да је стрес изазвао низ здравствених проблема у кампу.
„Једино путовање које смо до сада имали је улазак и излазак из болнице. Један човек је овде имао срчани удар који је био довољно тежак да би га послали право у САД на операцију. Узрок је био стрес. Неколико дама овде је имао побачај — такође изазван стресом. Суочили смо се са више других здравствених проблема."
Портпарол Стејт департмента оценио је ситуацију у кампу Бондстил који су описале избеглице непотпуном и рекао да Авганистанци у кампу имају приступ бројним садржајима, укључујући теретану, безбедан простор за жене и децу и игралиште, као као и медицинске и психолошке службе и часови и активности.
Извор из америчке владе упознат са ситуацијом рекао је да је преко 600 Авганистанаца процесуирано на Косову и у процесу пресељења у Сједињене Државе.
Стејт департмент је саопштио да је релативно мали број људи којима није одобрено пресељење у САД и да су они примери да систем функционише како треба.
Стејт департмент је саопштио да су САД посвећене подршци безбедном и достојанственом путовању својих авганистанских савезника и њихових породица.
База Бондстил подељена је на секторе - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Појединим Авганистанцима, смештеним на КиМ, забрањен улазак у САД
Преузимање команде над базом Бондстил - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
СРБИЈА
Вашингтон чуо од Приштине оно што је хтео: Опасне идеје за америчку и српску војску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала