- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина и ЕУ потписале споразум о режиму „безвизног саобраћаја“; Остварен и роминг

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Европске уније
Заставе Украјине и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Украјина и Европска унија потписале су споразум о режиму „безвизног саобраћаја“, саопштила је прес служба украјинског Министарства за инфраструктуру. Поред тога, према саопштењу украјинске државне службе за специјалне комуникације, Украјина је већ остварила роминг са европским земљама.

„Данас су у Лиону Украјина и ЕУ потписале Споразум о превозу робе друмским саобраћајем. Њиме се искључује потреба да украјински превозници поседују одговарајуће дозволе за обављање билатералног и транзитног транспорта у државама ЕУ и омогућава избегавање заустављања извоза украјинских производа преко друмских контролних пунктова“, наводи се у саопштењу.

Према речима министра инфраструктуре Александра Кубракова, споразум је крајње неопходан у условима преусмеравања логистике на западне границе.
Тренутно Украјина и ЕУ ослобађају власнике возачких дозвола, које је издала једна од страна, обавезе поседовања међународне возачке дозволе. Споразум важи годину дана са могућношћу продужења.
Према информацијама Министарства, Украјина је постигла споразум о привременом укидању дозвола за друмски теретни саобраћај са 12 земаља ЕУ (Аустрија, Мађарска, Италија, Летонија, Литванија, Естонија, Бугарска, Немачка, Данска, Румунија, Грчка и Словачка).
Поред тога, шеф украјинске државне службе за специјалне комуникације и заштиту информација Јуриј Шчигол изјавио је да је Украјина већ остварила јединствени роминг са Европом.
Како је истакао, обезбеђен је резервни комуникациони канал преко „Старлинка“. Истакао је да, према прелиминарном споразуму са Илоном Маском, власником оператера, Кијев ће имати право на повлашћене цене услуга.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Протест за подршку евроинтеграцији Украјине на Тргу Независности у Кијеву. Архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РУСИЈА
Упозорење из Немачке: Европској унији прети демонтажа у случају пријема Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала