- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН о захтеву Зеленског да Русију искључе из Генералне скупштине: О томе одлучује Савет безбедности

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Одлуке о искључењу земаља из Генералне скупштине Уједињених нација доноси Савет безбедности, изјавила је на брифингу портпарол председника ГС УН Паулина Кубијак, коментаришући захтев украјинског председника Владимира Зеленског да се Русија искључи из те организације.
„Овакве одлуке доноси Савет Безбедности“, изјавила је Кубијакова.
То чини усвајање овакве одлуке немогућом, јер Русија има право вета у СБ УН.
У уторак је у Савету безбедности УН одржана редовна седница поводом украјинске кризе. На седници се преко видео-линка укључио и украјински председник Владимир Зеленски, који је захтевао да се Русија искључи из свих структура УН због наводног кршења принципа организације.
Први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио је да је учествовање украјинског лидера замишљено да би се створила погодна атмосфера како би се „испросило“ више оружја од учесника самита НАТО-а, али чланови СБ УН почињу да бивају уморни од украјинске тематике и „позоришни трикови“ Зеленског нису помогли да се подигне „степен дискусије“.
Учешће Русије у Савету безбедности УН у својству сталног члана прописано је чланом 23 Статута организације. Да би се Русија искључила из састава СБ УН била би потребна измена Статута. У складу са Статутом УН, за измену је потребан потпис свих сталних чланица СБ УН. Истовремено, Русија има право вета на овакве предлоге.

Специјална војна операција

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Зеленски позвао УН да упуте изасланика у Кременчуг, назвао Русију терористичком државом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала