Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Видовдански апел за промену спољне политике Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкуп подршке Русији из Београда
Скуп подршке Русији из Београда - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Српски интелектуалци, међу којима су историчари, правници и публицисти, објавили су Декларацију о очувању српских националних интереса и успостављању нових принципа спољне политике Републике Србије, којом се тражи обуставља процес „европских интеграција“ и непристајање на политику која је антируска.
Декларацију преносимо у целости:
„Полазећи од неопходности одбране Косова и Метохије као неотуђивог дела Републике Србије, у складу са Уставом и одредбама међународног јавног права;
Узимајући у обзир нову реалност насталу након посете немачког канцелара Шолца Београду и Извештаја Европског парламента о Србији, која се састоји у недвосмисленој формулацији о „међусобном признању“ Србије и лажне државе Косово као услову за улазак наше земље у Европску унију;
Одбијајући условљавања као принцип политичког деловања којим се од стране САД, ЕУ и већине њених земаља чланица од Србије захтева конфронтирање са пријатељском Русијoм, која штити српске националне интересе, и братским руским народом;
Имајући у виду недвосмислено опредељење огромне већине грађана наше земље за мирну реинтеграцију Косова и Метохије у састав Србије, неувођење санкција Русији и вођење политике не само војне, већ и политичке неутралности, ми доле потписани доносимо и српском народу, грађанима Србије, политичким странкама и покретима, српским интелектуалцима и националним институцијама, стављамо на увид

Декларација о очувању српских националних интереса и успостављању нових принципа спољне политике Републике Србије

1. Република Србија обуставља процес „европских интеграција“, као и све активности које воде „придруживању“ и евентуалном чланству у Европској унији.
2. Република Србија иступа из Бриселског споразума и залаже се за враћања преговарачког процеса Београда и Приштине под окриље УН. Све остало је издаја националних интереса и препуштање Косова и Метохије и српског народа у руке албанских сецесиониста и терориста.
3. Република Србија успоставља нове принципе спољне политике који се заснивају на развијању билатералних односа са свим државама које нису признале самопроглашену независност лажне државе Косово.
4. Република Србија ће са државама чланицама ЕУ и другим земљама које су признале самопрокламовану независност лажне „државе Косово“ наставити сарадњу у областима од интереса за нашу земљу, уз инсистирање на повлачењу признања противном међународном јавном праву.
5. Нова спољна политика Републике Србије почива на узајамном уважавању држава, мирољубивом приступу решавању спорова, независности и самосталности у одлучивању.
На Видовдан 2022. године
Иницијални потписници:
1. Драган Добрашиновић, правник
2. Ђорђе Вукадиновић, аналитичар
3. Др Горан Ђорђевић, адвокат
4. Маринко М. Вучинић, публициста
5. Проф. др Александар Ђикић
6. Проф. др Ђорђе Чантрак
7. Проф. др Дејан Мировић
8. Др Слободан Јанковић, историчар
9. Игор Ивановић, публициста
(Имена нових потписника биће објављивана сукцесивно у наредним данима)“
Скуп подршке Русији из Београда - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СРБИЈА
Ново истраживање: Чак 80 одсто грађана Србије против увођења санкција Русији, изјаснили се и о ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала