- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нешто се чудно на небу дешава: Поред поравнања планета, соларна олуја погодила Земљу

© NASA . ESAПоларна светлост забележена са Међународне свемирске станице
Поларна светлост забележена са Међународне свемирске станице - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Снажна геомагнетна олуја која је очигледно настала из прилично необичног извора погодила је нашу планету прошлог викенда. А поред тога, на небу се до краја јуна дешава поравнање планета какво није виђено више од сто година.
Према сајту „Спејс ведер“, ова изненађујућа олуја класе Г1 погодила је Земљу око поноћи 25. на 26. јун, отварајући „пукотину у магнетосфери наше планете“, а соларни ветрови који су ушли у пукотину произвели су спектакуларан „приказ аурора”.
„Изашао сам пре изласка сунца да снимам комету Ц/2017 К2 (ПанСТАРРС) и конјункцију Месец–Венера када су се појавиле ауроре. Приказ је трајао пет минута, али какав је то петоминутна шоу био док је аурора постајала видљива голим оком са прелепим стубовима“, рекао је Харлан Томас, фотограф из Калгарија.
Уместо да буде производ избацивања короналне масе, ова геомагнетна олуја је очигледно била узрокована ко-ротирајућим регионом интеракције, прелазном зоном између „спорих и брзих токова соларног ветра“.
„Лајв сајенс“ такође истиче да се олуја поклопила са врхунцем ретког планетарног поравнања где су се Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн „поређали на небу према њиховој близини Сунцу“, што је прво такво поравнање од 1864.
Поравнање планета - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Спектакуларна фотографија показује планетарно поравнање које се неће поновити до 2040. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала