- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Британски специјалци на задатку: Запад изазива хаос и на Балкану и развлачи „руске линије“

© Фото : PixabayТастатура
Тастатура - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Слањем додатних снага, специјалиста за борбу против такозваног малигног руског утицаја, Велика Британија учествује у стратегији Запада да се изазива хаос у неколико светских тачака како би се развукле руске линије. Запад то ради зато што губи глобални сукоб са Русијом.
Овако најаву британског премијера Бориса Џонсона о слању додатних војних стручњака у БиХ коментарише професор међународних односа Срђан Перишић.
Џонсон је најавио слање војних стручњака у БиХ како би се, како је рекао, „супротставили руском утицају“, као и да „појачају мисију НАТО-а и унапреде стабилност и безбедност“ у земљи.

Западна стратегија хаоса – и Балкан на списку

Према Перишићевим речима, стратегија Запада заснива се на отварању фронтова на више тачака у свету.
„Нова доктрина НАТО-а део је стратегије хаоса, јер Запад не може да поврати хегемонију коју је имао. Хегемонија САД и униполаран поредак је окончан, али они то желе да признају и покушавају да поврате хегемонију тако што ће на више места у свету отворити регионалне сукобе или сучељавања. Не морају то бити ратови. То могу бити напетости, такозвани тињајући хаос“, каже Перишић.
На списку тачака на којима би требало изазвати хаос налази се, додаје наш саговорник, и Балкан, где би требало онемогућити све пријатеље и савезнике Русије. А то су пре свега Срби, било у Републици Српској или у Србији.
Припадник британске полиције испред Даунинг стрита 10, седишта британског премијера - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РЕГИОН
Лондон оснива антируски центар у Сарајеву
У глобалном сукобу између Запада и Русије, српски народ дефинисан је као непријатељска страна и то је, према Перишићевим речима, разлог додатног ангажмана Велике Британије на Балкану.
Иако је сличан поступак Лондона виђен и 2018, пред прошле изборе у БиХ, садашња Џонсонова најава није везана искључиво за то што су избори у БиХ заказани за 2. октобар. Ствар је сада много озбиљнија, јер Запад губи глобални рат, а сматра да ће изазивањем хаоса на више тачака у свету избећи пораз, закључује Перишић.
Лондон шаље појачање и због РС
Декан бањалучког Факултета безбедности Предраг Ћеранић, уз подсећање да су британски оперативци присутни у БиХ од почетка рата до данашњих дана, напомиње да они у БиХ нису присутни како би помогли БиХ, већ да би остварили британски интерес и утицај у тој држави.
Према Ћеранићевим речима, слање додатног броја стручњака доказ је слабости Британије јер се британски утицај не реализује онако како би у Лондону желели, али и зато што британски фаворити губе подршку у бирачком телу Републике Српске.
„Не треба заборавити да су најважнији догађај ове године избори у октобру и према свим анализама, укључујући и оне британске, кандидати СНСД-а убедљиво воде. То је дакле, покушај да се помогне британским политичким фаворитима и више је доказ немоћи и досадашњег неуспеха“, сумира Ћеранић.
Према његовом мишљењу главна битка водиће се у простору придобијања јавног мнења, како би на изборима успех остварили они који су по вољи Бориса Џонсона и Велике Британије.
У најави да шаље додатне снаге у БиХ, Џонсон је навео да Британија не може да дозволи да „Западни Балкан постане још једно игралиште руског председника Владимира Путина и његовог погубног похода“.
„Разгоревањем пламена сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успехе у последње три деценије у Босни и Херцеговини“, додао је британски премијер и истакао да Лондон из тог разлога појачава подршку Босни и Херцеговини и, како је рекао, „одазива се позиву пријатеља да помогну у заштити мира који с правом заслужују“.
Члан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РЕГИОН
Додик о британском антируском центру: Манир старих колонијалаца, не постоји легалан пут да уђу у БиХ
Додатно људство, односно стручњаци за борбу против дезинформација, као и цивилни саветници за стратешку одбрану, који ће пружати подршку реформи оружаних снага БиХ,у ту земљу ће бити послати по захтеву штаба НАТО-а у Сарајеву, пише на веб сајту британске владе.
Уз то, Лондон се обавезао да ће обезбедити и 750 000 фунти за развој центра за сајбер безбедност на сарајевском универзитету као и да ће сарађивати са медијима и институцијама у БиХ како би их „опремила алатима за идентификацију и ублажавање ефеката лажи и дезинформација“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала