Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Још је потребан опрез: Најава Темељног уговора између СПЦ и Црне горе помак, али…

© Tanjug / RADE PRELICПремијер Црне Горе Дритан Абазовић и патријарх српски Порфирије
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић и патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Сви се негде радујемо да би потписивање Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе могло да означи престанак дугогодишњег дискриминаторског и репресивног односа власти у Подгорици према свештенству СПЦ и српском народу у Црној Гори, каже за Спутњик протојереј Дарко Ђого, али и додаје да треба сачекати и његову примену.
Патријарх српски Порфирије изјавио је, после данашњег разговора са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да је у принципу постигнута сагласност око Темељног уговора између Српске православне цркве (СПЦ) и Владе Црне Горе.
Преостаје да се испоштује процедура, да постојећи текст с једне стране одобри Синод СПЦ, а са друге стране комисија за политички систем па Влада Црне Горе, након чега би се приступило потписивању Темељног уговора на коме је почело да се ради још 2012. године.
Патријарх СПЦ Порфирије је изјавио да црква нити је тражила, нити је сматрала да би било нормално да треба да има било шта више од било ког грађанина Црне Горе, без обзира којој верској заједници припада. Додао је, међутим, да СПЦ исто тако не очекује ни ништа мање од онога што има било ко други у Црној Гори и да овај уговор српској цркви управо обезбеђује такав статус.

Радост, али…

„Ако ће потписивање Темељног уговора да заврши тај вишедеценијски процес маргинализације српског народа и цркве у Црној Гори сви се негде томе радујемо“, рекао је протојереј Ђого.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСПЦ не тражи ништа више, али ни мање од онога што имају друге верске заједнице у Црној Гори
Зграда Патријаршије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
СПЦ не тражи ништа више, али ни мање од онога што имају друге верске заједнице у Црној Гори
Он је, међутим, додао да би ипак требало да будемо свесни да и политичке снаге и спољнополитички вектори који су до сада свој идентитет градили на маргинализацији српског народа и на репресији према СПЦ у Црној Гори, од те агенде коју су до сада промовисали неће одустати.
„Ово јесте неки правни гарант и можда неки сигнал да је могуће затражити и добити одређена права и одређени правни статус и у Црној Гори. Али мислим да, свеједно, не треба да се опустимо, да сматрамо да је овим ствар завршена, да сада треба да спавамо на ловорикама и да у неком тријумфализму сматрамо да ће тако лако престати проблеми којих је раније било, та непрекидна ментална и реторичка агресија и салва увреда коју свакодневно трпи СПЦ и друштвена маргинализација којој је изложен српски народ“, упозорава Ђого.

Нада у нове дане

Он се, ипак, нада дану када уопште нећемо морати да размишљамо о детаљима устоличења митрополита и о праву Срба да се запошљавају у јавним институцијама у Црној Гори иако су Срби.
На констатацију да је ово први неопходан корак да би једног дана и Срби и СПЦ могли да рачунају на остваривање циља у пуном смислу, он примећује да актуелну Владу Црне Горе сачињавају контрадикторни политички субјекти – од Социјалистичке народне партије чије је бирачко тело готово искључиво српско, до , како каже, екстремних партија дукљанског етничког национализма. Отуда и његова уздржаност.
Непомућено би се, каже, радовао када би знао да је Темељни уговор просто нека врста друштвеног консензуса и да су се сада сви одједном у Црној Гори сагласили са тиме да СПЦ јесте пуноправна верска заједница, а Срби као народ јесу пуноправни грађани Црне Горе.

Скепса остаје док не видимо примену

„Ово јесте нека врста момента признања али видећемо. Скептичан сам након свих политичких искуства и манипулација после литија и нико од нас не може очекивати да просто било коме дамо бланко карту и да се радујемо док не видимо шта ће бити коначна судбина свега тога. Мени је драго да долази до потписивања Темељног уговора и мислим да нема никог ко се томе не радује, али хајде да видимо његову имплементацију и хајде да видимо другачији, промењен друштвени статус српског народа у Црној Гори“, каже саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала